Перевозка больных

Седанов

Ранні прояви розсіяного склерозу

Ранні прояви розсіяного склерозу Розсіяний склероз (РС) — це патологічний стан, що супроводжується ураженням центральної нервової системи.

Механізм розвитку розсіяного склерозу полягає в атакуванні імунною системою захисного шару нервових волокон (мієліну). Це викликає проблеми зі сполученням між мозком і рештою тіла.
 
Попри те, що лікування проти даного захворювання ще не знайдено, правильно підібрана терапія дасть можливість контролювати його симптоми.
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання мають тяжкий та виснажливий перебіг серед чоловіків. Хоча жінки хворіють частіше.

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що для розсіяного склерозу характерним буде різновид симптомів. Окрім того у кожної людини вони відрізнятимуться. На це впливатиме локалізація та тяжкість пошкодження нервових волокон у ЦНС.
Так патологія може розвинутися відразу, або симптоми можуть бути настільки слабкими, що на їх легко не звернути увагу.
До загальних проявів захворювання відносять:
Швидка стомлюваність.
Труднощі при ходьбі викликані м’язовою слабкістю, порушенням координації, онімінням. 
Порушення зору, як на одне, так і обидва ока.
Порушення мовлення. Так хворий може робити паузи між словами та складами, мова стає невиразною.
Головний біль.
Порушення сну.
Тремор.
Утруднене жування та ковтання.
Відмітимо, що клінічна картина розсіяного склерозу змінюватиметься з часом, стаючи тяжчою за перебігом.
Основні причини
Спеціалісти відмічають, що причиною ураження нервової системи є атака імунною системою. Пусковим механізмом даного стану може бути вірус або токсин.
Оскільки імунна система атакує мієлін, це викликає процес демієлінізації. Патологічний процес може перейти в ремісію, під час якої утворюються нові шари мієліну. Однак при цьому хронічний запальний процес може призвести до формування рубцевої тканини. Це небезпечно затяжним та інколи незворотним неврологічним порушенням.
Ризики розвитку захворювання можуть підвищуватися при наявності в родині випадків РС, розвиток у пацієнта ожиріння, цукрового діабету, наявність шкідливих звичок, дефіцит вітаміну D.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення неврологічного огляду та ряду діагностичних тестів. До їх переліку можна віднести МРТ, оптичну когерентну томографію (виявлення змін у сітківці), спинномозкову пункцію, лабораторні дослідження крові.
Також важливо виключити інші схожі за перебігом захворювання. Наприклад, хворобу Лайма чи системний червоний вовчак.
 
Сьогодні ліків проти розсіяного склерозу немає. Однак існують варіанти лікування, які допоможуть впоратися з виниклими симптомами та покращити якість життя людини.
Так медикаментозна терапія включатиме призначення глатирамеру ацетату та бета-інтерферону. Лікар може призначити стероїди, щоб зробити напади порушення коротшими та менш важкими. 

Зауважимо, що для кожного пацієнта підбирається окреме лікування. Додатково увага звертається на спеціально призначені фізичні вправи (плавання), збалансоване харчування. 

Надалі якість життя з розсіяним склерозом залежатиме від виниклих симптомів і того, наскільки добре пацієнт реагує на лікування. Але варто розуміти, що хвороба є непередбачуваною, та може раптово погіршитися.
Ускладнення розсіяного склерозу різноманітні та можуть призвести до проблем з рухливістю, депресії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм