Перевозка больных

Седанов

Мимовільні скорочення м’язів: основні причини дистонії

Мимовільні скорочення м’язів: основні причини дистоніїДистонія – це стан, що супроводжується руховим розладом з появою мимовільного скорочення м’язів, які викликають повільні та повторювані рухи. При цьому ці рухи можуть виникати як по всьому тілу, так і в окремих його частинах. Переважно ураження зазнає голова, шия або кінцівки.

Звідси й різні варіанти перебігу дистонії, від легкого до суттєвого впливу на якість життя людини. Тому наслідки залежать від того, де це відбувається в організмі та що це викликає.
 
Розрізняють три основні форми дистонії. Так якщо дистонія впливає лише на одну частину тіла діагностують її вогнищеву форму. Вона найчастіше зустрічається та починається після 21 року, зазвичай з шиї, руки або обличчя. Узагальнена дистонія впливає на все тіло або його більшу частину. Сегментарна форма супроводжується ураженням двох або більше сусідніх частин тіла.

Характерні ознаки

Механізм розвитку даного рухового розладу полягає в тому, що деякі м’язи тіла скорочуються таким чином, що людина не може їх контролювати. 
 
До характерних проявів дистонії можна віднести наступні стани:
  • М'язові скорочення можуть починатися з однієї області, наприклад кінцівки.
  • Дистонія виникає під час певної дії.
  • Тремор.
  • Погіршення почерку.
  • При оромандибулярній дистонії спостерігається невиразна мова, слинотеча з труднощами ковтання. Додатково може супроводжуватися больовими відчуттями.
  • Погіршується під час стресу або стомлюваності.
Відмітимо, що з часом ознаки порушення стають більш помітними.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме може стати причиною порушення. Спеціалісти відзначають вплив наступних факторів та станів:
  • Наявність в анамнезі захворювань, що впливають на функціонування мозку та нервової системи загалом. До прикладу, інсульт, новоутворення мозку, енцефаліт, травма голови.
  • Приймання певних лікарських препаратів.
  • Дефіцит кисню.
  • Спадковий фактор.
  • Отруєння важкими металами.

Діагностика та тактика лікування

У більшості випадків дистонія є постійним симптомом, який може залишатися стабільним протягом тривалого часу. Лікарю важливо встановити особливості перебігу захворювання, а саме початок неконтрольованих рухів та за яких умов симптоми погіршуються.
 
Додатково аби встановити основну причину проводиться ряд діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові та сечі, КТ та МРТ, електроенцефалограма, генетичні дослідження та спинномозкова пункція.

На жаль, специфічного лікування проти дистонії не існує. Тому терапія буде направлена на покращення саме клінічної картини. Методи лікування обиратимуться в індивідуальному порядку. 

Так насамперед лікар рекомендує проведення ін’єкцій ботулотоксину типу А один раз в декілька місяців. Ботокс вводиться в «уражені» групи м’язів, аби полегшити їх скорочення та усунути спазм. 
Медикаментозно призначаються ліки, що впливають на нейромедіатор дофамін, який контролює центри задоволення у мозку та регулює рух.

Також допомогти впоратися з виниклими симптомами може масаж, лікування теплом і вправи з невеликим навантаженням.

Якщо консервативна терапія не полегшує симптоми або навпаки спричиняє тільки побічні ефекти, лікар може запропонувати оперативне втручання у вигляді глибокої стимуляції мозку або переривання тієї невеликої ділянки мозку, що викликає дистонію.

Важливо розуміти, що тяжкий перебіг дистонії може вплинути на якість життя людини спричинивши фізичну деформацію, порушення ковтання та труднощі з мовленням. Тому варто одразу при появі симптомів звернутися до лікаря аби розпочати певні кроки для успішного керування захворюванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм