Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Мікседема: ранні прояви ускладнення гіпотиреозу

Мікседема: ранні прояви ускладнення гіпотиреозуЩитоподібна залоза продукує гормони, що є необхідними для належного функціонування всього організму. 

Мікседема - це патологічний стан, що являє собою важку форму гіпотиреозу, коли організм НЕ продукує достатню кількість гормонів.
 
Основним проявом мікседеми є поява набряку та потовщення шкірного покриву, зміна психічного стану. При тяжкому перебігу порушення з розвитком гіпотермії та шоку, існує загроза для життя.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб вікової категорії 60+, переважно жінок.

Характерні ознаки

  1. Шкіра стає потовщеною та набряклою, має вигляд покритої воском.
  2. Випадіння та ламкість волосся.
  3. Загальна слабкість.
  4. Низький пульс.
  5. Непереносність холоду.
  6. Збільшення щитоподібної залози.
  7. Збільшення маси тіла.
  8. Закреп.
Симптоми часто мають повільний розвиток. Але загалом хворі з гіпотиреозом можуть помітити, що щось не так та вчасно звернутися за допомогою.
 
Критичним варіантом розвитку захворювання є криз мікседеми, який виникає, коли організм більше не може переносити зміни, викликані важким гіпотиреозом, тому він декомпенсується. Даний стан потребує надання невідкладної медичної допомоги. 
 
Симптоми мікседемного кризу можуть включати порушення дихання, низьку температуру тіла, судоми, шоковий стан, кому. 
 
Летальний результат при кризі виникає переважно через ускладнення від інфекції, кровотечі або дихальної недостатності. 

Основні причини

Враховуючи, що мікседема є наслідком гіпотиреозу. То відповідно гіпотиреоз виникає, коли щитоподібна залоза перестає функціонувати належним чином. Це може бути викликано аутоімунним захворюванням, прийманням певних лікарських препаратів, надлишком або дефіцитом йоду та ін..
 
Мікседема є результатом недіагностованого або нелікованого важкого гіпотиреозу. 

А от до провокуючих факторів мікседемного кризу можна віднести травму, вплив холоду, інсульт, інфекційний процес, стрес та звісно ж припинення лікування гіпотиреозу. У 90%  випадків мікседеми трапляються взимку. Це пояснюється тим, що поширеними причинами відмови органів є переохолодження та інфекції.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу пацієнта, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. До даного переліку можна віднести лабораторні дослідження крові (в першу чергу перевірка рівня ТТГ, Т4), УЗД, КТ, ЕКГ.
 
Першою лінією лікування для пацієнта є отримання замісної терапії гормонами щитоподібної залози. Ймовірно, хворому доведеться залишатися на цьому препараті до кінця життя.
 
Криз мікседеми вважається невідкладною медичною допомогою і вимагає госпіталізації. Окрім моніторингу життєвих показників, поряд із замісною терапією може знадобитися лікування стероїдами та інші ліки. 
 
А от дізнатися, що спричинило мікседемну кому, допоможе визначити, чи потрібне подальше лікування після мікседеми.
 
Враховуючи всі ризики та можливі ускладнення, важливо приділяти належну увагу своєму організмові та контролювати перебіг наявних захворювань. Пам’ятайте, що якщо гіпотиреоз добре контролюється, це не скоротить тривалість життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм