Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Кушинга: симптоми надмірного вироблення гормону кортизолу

Синдром Кушинга: симптоми надмірного вироблення гормону кортизолуСиндром Кушинга або гіперкортицизм – це патологічний стан, що супроводжується аномальним продукуванням гормону кортизолу. Нагадаємо, кортизол це гормон стресу, який виконує важливі функції в організмі, підтримуючи артеріальний тиск, зменшуючи запальний процес, управляючи диханням, підтримуючи баланс солі в організмі та ін..

Причин цього захворювання безліч. За статистичними даними більшість випадків припадає саме на жінок.
 
Залежно від причини, розрізняють ендогенний синдром Кушинга, тобто зсередини тіла, що пов’язаний безпосередньо з рівнем кортизолу, що продукує тіло. Екзогенна форма захворювання виникає через побічні ефекти певних ліків, що призначаються при інших захворюваннях.

Характерні ознаки

  1. Збільшення маси тіла. Характерною ознакою захворювання є жирові накопичення на обличчі (має вигляд місяця), між плечима та верхній частині спини (візуально на спині помітний горб).
  2. Шкіра стає дуже тонкою (легко утворюються синці) з фіолетовими розтяжками на животі, стегнах.
  3. Швидка стомлюваність та м’язова слабкість.
  4. Акне.
  5. Головний біль та коливання настрою.
  6. Погане загоєння ран.
  7. Порушення менструального циклу у жінок та можливе нетипове оволосіння.
  8. Втрата сексуального інтересу та зниження фертильності  у чоловіків.
Додатково у хворого з синдромом Кушинга може спостерігатися високий артеріальний тиск, високий рівень глюкози в крові, часті позиви до сечовипускання.
 
При розвитку захворювання у дитячому віці спостерігається затримка росту, ожиріння, гіпертонія.

Основні причини

Як зазначалося вище причиною захворювання є надмірний рівень кортизолу, який виробляють наднирники.
 
Причинами такого порушення може бути безліч факторів, серед яких:
  • вплив стресового фактора;
  • зловживання алкоголем;
  • неправильне харчування;
  • психічний розлад (наприклад, депресія, панічні розлади);
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, кортикостероїдних препаратів у високих дозах протягом тривалого часу);
  • новоутворення певного типу (наприклад, пухлина надниркових залоз, гіпофіза).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу може викликати труднощі, враховуючи різноманітність клінічної картини. Тому діагностування потребуватиме окрім вияснення даних анамнезу та фізикального огляду, призначення ряду діагностичних тестів, серед яких:
  • лабораторні дослідження крові та сечі;
  • візуалізаційні тести: КТ та МРТ.
Тактика лікування полягатиме в зниженні рівня кортизолу в організмі. Це можливо досягти декількома способами, насамперед дотримуючись медикаментозного лікування. Так деякі ліки можуть зменшувати продукування гормону в надниркових залозах або блокувати його вплив на тканини. 
 
У випадку якщо причиною захворювання є пухлина гіпофіза необхідне оперативне втручання з видаленням новоутворення. Якщо операція неможлива, променева терапія є іншим варіантом лікування.
Такі дії будуть доцільними й при пухлині надниркової залози. 
 
Не усунути проблему, але допомогти утримати рівень кортизолу допоможуть певні зміни способу життя. До прикладу правильне харчування та контроль маси тіла, уникання вживання алкоголю, контроль рівня цукру в крові. 
В протилежному випадку при відсутності необхідного лікування можливі ризики серйозних ускладнень зі здоров’ям, від остеопорозу, атрофії м’язів до цукрового діабету 2 типу, інсульту та інфаркту.
Тому чим раніше почати лікування синдрому Кушинга, тим кращий буде очікуваний результат. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм