Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми надмірного продукування гормонів щитоподібною залозою

Основні симптоми надмірного продукування гормонів щитоподібною залозоюЩитоподібна залоза та гормони які вона продукує відіграють важливу роль у багатьох функціях організму, від регуляції температури тіла, частоти серцевих скорочень до метаболізму.

Тиреотоксикоз – це патологічний стан, що характеризується надмірним продукуванням гормонів щитоподібною залозою. Точніше, тиреотоксикоз виникає, коли в крові є аномально високі рівні трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4), які є гормонами щитоподібної залози. Вони прискорюють метаболізм, викликаючи ряд симптомів.
 
Даний стан є виліковним, а його лікування залежатиме від основної причини.
 
Досить часто тиреотоксикоз помилково сприймають за гіпертиреоз. Однак насправді гіпертиреоз є різновидом тиреотоксикозу. Він виникає, зокрема, коли щитоподібна залоза виробляє та вивільняє гормони у надмірній кількості. Тоді як тиреотоксикоз виникає коли в організмі загалом занадто багато гормонів щитоподібної залози. Причиною цього може бути до прикладу приймання певних лікарських препаратів.
 
Відмітимо, що будь-хто може стикнутися з даною проблемою, однак за статистичними даними більшість випадків припадає саме на жінок.

Характерні ознаки

  1. Втрата ваги без належної на те причини.
  2. Порушення менструального циклу у жінок.
  3. Нерегулярне або/та прискорене серцебиття.
  4. М'язова слабкість.
  5. Тремор.
  6. Дратівливість.
  7. Підвищена чутливість до тепла.
При тяжкому перебігу захворювання діагностується тиреоїдна буря або тиреоїдний криз, що потребує надання невідкладної медичної допомоги.

Основні причини

Причин, що можуть вплинути на розвиток тиреотоксикозу досить багато. 
До прикладу:
  • Запалення щитоподібної залози, що може бути спричинене інфекційним процесом, прийманням певних ліків та порушеннями імунної системи.
  • Гіпертиреоз, який є найпоширенішою причиною тиреотоксикозу та супроводжується як зазначалося вище продукуванням щитоподібною залозою надмірної кількості гормонів.
  • Приймання ліків для лікування щитоподібної залози у надмірній кількості.
  • Хвороба Грейвса (імунна система приймає клітини щитоподібної залози за чужорідних агентів та атакує їх антитілами).
  • Надмірне споживання гормонів щитоподібної залози наслідок неправильного харчування, а саме надмірного вживання червоного м’яса - яловичина (гамбургерний тиреоїдит).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі лабораторних досліджень крові з визначенням рівня гормонів щитоподібної залози (високий рівень тироксину або низький – тиреотропного гормону). Додатково лікар може призначити УЗД, тест на поглинання радіоактивного йоду (високе поглинання означає надмірне виробництво Т4).
 
Лікування тиреотоксикозу залежить від того, що його спричинило. Варіанти лікування захворювання можуть включати призначення антитиреоїдних препаратів, бета-блокаторів, глюкокортикоїдів та радіоактивного йоду. 

За показаннями можливе проведення оперативного втручання з видаленням всієї щитоподібної залози та наступним прийманням препаратів гормонів щитоподібної залози упродовж всього життя.

Більшість випадків тиреотоксикозу неможливо запобігти. Однак у випадку приймання ліків для терапії порушень функціонування щитоподібної залози важливо дотримуватися саме того дозування яке призначив лікар.
 
Загалом прогноз для людей з тиреотоксикозом хороший при правильно підібраному лікуванню. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм