Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпогонадизм: основні симптоми низького рівня статевих гормонів

Гіпогонадизм: основні симптоми низького рівня статевих гормонівГіпогонадизм - це порушення, що супроводжується недостатнім або повним припиненням продукування організмом, а точніше статевими залозами статевих гормонів. 

Нагадаємо, що статеві залози у жіночої статі називаються яєчниками, а у чоловіків – яєчка. Продукування ними статевих гормонів дає можливість контролювати вторинні статеві ознаки (наприклад, ріст лобкового волосся, розвиток молочних залоз та ін.).
 
Гіпогонадизм також відомий як дефіцит гонад, андропауза або низький рівень тестостерону в крові у чоловічої статі.
 
В залежності від перебігу розрізняють декілька форм гіпогадизму. До прикладу первинна форма захворювання виникає у випадку низького рівня статевих гормонів при порушенні функціонування статевих залоз. При вторинному гіпогонадизмі проблема виникає у мозку, а точніше в порушенні роботи гіпофіза або гіпоталамуса. Саме вони контролюють статеві залози.
Евгонадотропний гіпогонадизм викликаний проблемами, які впливають яєчники, наприклад, синдром полікістозних яєчників.
 
Захворюваність чоловіків і жінок з гіпогонадизмом включає безпліддя та підвищений ризик остеопорозу. При цьому патологія не становить загрозу для життя.

Основні причини

  1. Перенесені оперативні втручання на статевих органах.
  2. Надлишок заліза.
  3. Аутоімунні захворювання (наприклад, хвороба Аддісона).
  4. Запальний процес, що охоплює яєчка або яєчники.
  5. Патології печінки та нирок.
Вищевказані порушення належать до ймовірних причин первинного гіпогонадизму.
 
Вторинний гіпогонадизм може бути результатом новоутворення гіпофіза, генетичних розладів, інфекційних процесів, пошкодження мозку, недоїдання або навпаки ожиріння, приймання певних лікарських препаратів (наприклад, стероїдів).

Евгонадотропний гіпогонадизм може бути результатом надмірного рівня пролактину, синдрому полікістозних яєчників.

Характерні ознаки

  1. Зниження або повна втрата статевого потягу.
  2. Відсутність менструації.
  3. Остеопороз.
  4. Коливання настрою.
  5. Припливи.
  6. Припинення росту грудей, або повільний процес. 
  7. Поява виділень з молочних залоз.
  8. Труднощі з зачаттям.
У чоловіків відповідно клінічна картина має певні відмінності. До прикладу, груди навпаки мають аномальний ріст, виникає імпотенція, зниження росту пеніса, втрата м’язової маси, втрата волосся на тілі.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та аналізу клінічної картини. Додатково лікар проводить фізикальний огляд з призначенням ряду діагностичних тестів. До прикладу, лабораторні дослідження крові з визначенням рівня гормонів, МРТ та КТ, УЗД.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від причини гіпогонадизму. 

У жінок терапія буде полягати в збільшенні рівня статевих гормонів, з врахуванням планів завагітніти  у майбутньому. Якщо у пацієнтки первинна форма захворювання, обиратимуться альтернативні методи стати батьками. Вторинний гіпогонадизм лікуватиметься за допомогою спеціальних ін’єкцій з метою викликанням овуляції.
У певних випадках можливе призначення терапії естрогеном.
Інші методи лікування можуть бути спрямовані на певні симптоми. 

Відповідно у чоловіків можливе призначення ін’єкцій гонадотропінів, що можуть спровокувати статеве дозрівання або збільшити виробництво сперми. 
Замісна терапія тестостероном зазвичай показана у випадках відсутності занепокоєння стосовно фертильності.

Якщо проблема криється в розвитку пухлини гіпофіза, незалежно від статі, дії лікаря будуть направлені на зменшення або повне її видалення. Це досягатиметься шляхом медикаментозного лікування, опромінення та оперативного втручання.

Враховуючи, що гіпогонадизм є хронічним, він може потребувати довічного лікування. Насамперед це стосується випадків, якщо основна причина не піддається лікуванню.
Проте зазвичай гіпогонадизм добре реагує на правильно підібрану терапію.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм