Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми зниженого рівня гормонів гіпофіза

Основні симптоми зниженого рівня гормонів гіпофізаРобота гіпофіза полягає в вивільненні гормонів, що своєю чергою відіграють вагому роль в функціонуванні всього організму. Тобто залоза з розміром з горошину виконує ряд життєво необхідних функцій.

Однак коли залоза (відміч.гіпофіз) не виділяє достатню кількість одного або кількох гормонів за певних причин розвивається стан під назвою «гіпопітуїтаризм».
 
Наприклад, до гормонів, які продукуються гіпофізом та функція яких може порушитися відносять: окситоцин, пролактин,  адренокортикотропний гормон, антидіуретичний гормон, гормон росту та ін..
В залежності від кількості гормонів, яких бракує розрізняють ізольований гіпофізарний дефіцит, що супроводжується ураженням одного гормону, множинний дефіцит гормонів гіпофіза, коли два або більше гормонів відсутні. Тоді як при пангіпопітуїтаризмі уражені та відсутні всі гормони гіпофіза.
 
Додатково відповідно від причини захворювання виділяють первинний гіпопітуїтаризм, який викликаний пошкодженням або розладами гіпофіза та вторинний – спричинений ураженням гіпоталамуса. 
У випадку, коли причину захворювання неможливо визначити діагностують ідіоматичний гіпопітуїтаризм.
 
Відмітимо, що гіпопітуїтаризм може вразити будь-кого незалежно від віку, хоча саме по собі захворювання є досить рідкісним.

Характерні ознаки

Клінічна картина залежатиме від того, продукування яких гормонів стало недостатнім. Наприклад:
  1. Низький ріст, при дефіциті гормону росту.
  2. Зниження м’язової маси.
  3. Зменшення потовиділення.
  4. Швидка стомлюваність та слабкість.
  5. Порушення сну.
  6. Головний біль.
  7. Порушення менструального циклу, фертильності та статевої функції при недостатньому виробленні фолікулостимулюючого або лютеїнізуючого гормону. Відмітимо, що дане порушення діагностується як гіпогонадизм.
  8. Розвиток гіпотиреозу при дефіциті тиреотропного гормону. Патологія супроводжуватиметься високим рівнем холестерину, ожирінням, слабкістю, болем у суглобах.

Основні причини

  1. Травматичний фактор (наприклад, травма голови, перенесення операції на мозку).
  2. Інфекційний процес.
  3. Променева терапія голови та шиї.
  4. Новоутворення мозку (пухлина гіпофіза, гіпоталамуса).
В деяких випадках гіпопітуїтаризму причина може бути невідомою.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові (рівень ТТГ, Т4), візуалізаційні тести у вигляді КТ та МРТ. За показаннями можливе проведення біопсії гіпофіза.
 
Щодо тактики лікування, то не існує єдиного методу. Оскільки переважно відбувається вплив на декілька гормонів. Тому терапія буде направлена на повернення їх рівня до нормальних показників.

Специфічна терапія залежатиме саме від конкретного гормону, на який впливає. Тому можливе призначення ліків для заміни гормонів гіпофіза. Це відбуватиметься під чітким лабораторним моніторингом.
Якщо причина порушення криється в новоутворенні гіпофіза, лікар рекомендуватиме операцію з її видалення.

Попри те, що гіпопітуїтаризм зазвичай є постійним та вимагає довічного лікування, пацієнт може очікувати на нормальну тривалість життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм