Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стійкість SARS-CoV-2 в навколишньому середовищі

Стійкість SARS-CoV-2 в навколишньому середовищіСьогодні об’єми дезінфекції набрали промислового масштабу.  Обробляються приміщення лікарень, магазинів, громадські транспорти та ін. А все тому, що збудник коронавірусної інфекції надзвичайно контагіозний та має високу здатність передаватися від людини до людини, незалежно від того де вона знаходиться – на воді або на суші, вдома або в медичній установі.

Для боротьби з пандемією дуже важливо бути обізнаним в питаннях стійкості та шляхах передачі вірусу.  І попри те, що основний шлях передачі коронавірусу повітряно-крапельний, ризик захворіти шляхом дотику до «заражених» поверхонь все ж існує.  Процес характеризується потраплянням крапель з дихальних шляхів людини, яка хвора на COVID-19 на певну поверхню, оскільки через свою величини вони не поширюються в повітрі, а осідають.  І в тому випадку, коли здорова людина доторкається до цієї поверхні, а потім торкається руками до очей, носа або рота може статися зараження.

За результатами проведення ряду досліджень та експериментів було визначено правила стійкості вірусу у зовнішньому середовищі, при впливі багатьох факторів.

Поверхні, яких ми торкаємося кожен день є потенційними носіями вірусу.  Збудник коронавірусу, який стає причиною хвороби Covid-19, може жити на картонних поверхнях до 24 годин.  На пластикових та металевих поверхнях, кераміці, хірургічних масках та латексних рукавичках вірус зберігав свою життєдіяльність до тижня.
І це тільки акцентує увагу на важливості постійної дезінфекції та чистки поверхонь, до яких ми часто доторкається.

Багато вчених стверджують, надалі у нас з'явиться можливість усувати заразні мікроорганізми ще до потрапляння в наш організм шляхом зміни текстури поверхонь або покривши ці поверхні спеціальним шаром, що вбиває віруси та бактерії швидше.  Ну а поки необхідно проводити дезінфекцію приміщень, при цьому знезаражуючи повітря за допомогою бактерицидних рециркуляторів та використовувати засоби індивідуального захисту.

У калі стійкість SARS-CoV-2 характеризується збереженням своєї життєздатності до двох-трьох годин.  У сечі збудник стійкіший, ніж в калі, інфекційно активний вірус визначається протягом 3 діб в сечі дорослих, та протягом 4 діб в сечі дитини.  Попри достатню стійкість провести виділення вірусу для зразків досить складне завдання, але ймовірність його передачі до людини можлива.  Тому для зниження ризиків зараження необхідно дотримуватися гігієнічної обробки рук та проводити дезінфекцію санвузлів.

Сьогодні відсутні докази про поширення інфекції в басейні або спа-центрах, оскільки на неї негативно впливають дезінфікуючі засоби.

В Україні, влітку високі ризики заразитися існують при великому скупченні людей, наприклад, на пляжах.  Оскільки хвороба передається, в основному, через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота під час кашлю, чхання або розмови.  Тобто, якщо ви плаваєте, а людина поруч з вами кашляє, ви можете вдихнути ці краплі й відповідно інфікуватися.

Запобігти розвитку коронавірусу допоможуть наступні методи:
  • зберігання дистанції;
  • регулярне миття рук з милом або їх обробка спиртовмісним антисептиком;
  • дотримання правил респіраторної гігієни.
Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм