Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інфекційний мононуклеоз - що таке «хвороба поцілунків»?

Інфекційний мононуклеоз - що таке «хвороба поцілунків»?Інфекційний мононуклеоз - досить поширене дитяче захворювання, яке ще називають «хвороба поцілунків». Все через те, що воно передається повітряно-крапельним шляхом, а дуже часто - зі слиною, під час поцілунків й інших контактів зі слизовими оболонками. 6 липня - Всесвітній день поцілунку. Це ще один привід згадати про те, що все в житті потрібно робити відповідально, зокрема і цілуватися. І якщо у вас є хоч найменші симптоми вірусної інфекції, краще цього не робити.

Симптоми інфекційного мононуклеозу

Інфекційний мононуклеоз викликає вірус Епштейна-Барр, це вірус герпесу 4 типу. Носіїв вірусу багато, у великої кількості людей він не проявляється ніякими симптомами, але заражати інших при цьому вони можуть. За статистикою, близько 50% дітей у віці до 5-ти років вже зустрілися з вірусом Епштейна-Барр, його носіями є до 90% дорослих. Діти переносять хворобу набагато легше, ніж дорослі. Після потрапляння вірусу в носоглотку він поширюється на В-лімфоцити і активно там розмножується. Інкубаційний період хвороби - від 4 днів до 2 місяців, в середньому місяць. Після його закінчення хворий відчуває такі симптоми:
  • біль у горлі;
  • сильна стомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • збільшення шийних, іноді й інших лімфовузлів.
Мононуклеоз провокує сильне нездужання, людині погано, але вона не розуміє, чому. Особливо гостро це відчувають дорослі хворі, діти нездужання переносять набагато легше. Почуття загальної слабкості без інших симптомів може зберігатися близько тижня, після чого лімфовузли значно збільшуються (до 2-3 см в діаметрі), а температура сильно підвищується (до 39°С, іноді й вище).

Лікування інфекційного мононуклеозу

На основі симптомів поставити діагноз «інфекційний мононуклеоз» складно, оскільки його симптоми схожі з проявами багатьох інших вірусних захворювань. Для постановки діагнозу пацієнту необхідно здати аналіз крові на наявність антитіл до вірусу Епштейна-Барр. Ще один спосіб діагностики - аналіз мазка крові під мікроскопом.

Мононуклеоз - це вірусна інфекція, тому його лікування симптоматичне. Хворому показаний постільний режим, рясне тепле питво, зниження температури вище 38,5°С за допомогою жарознижувальних засобів.

Імунітет після перенесеного мононуклеозу формується стійкий, тому повторно цим захворюванням практично ніколи не хворіють.

Можливі ускладнення при інфекційному мононуклеозі

Найчастіше мононуклеоз закінчується повним одужанням людини. Однак іноді він може спричинити серйозні наслідки, особливо якщо людина захворіла на цю хворобу в дорослому віці. До цих ускладнень відносяться:
  • Порушення роботи печінки.
  • Збільшення розмірів селезінки.
  • Шкірні висипання.
  • Неврологічні патології: менінгіт, енцефаліт, поведінкові розлади, судоми.
Хвороба триває досить довго: гострий перебіг може бути до 2-х тижнів, залишкові симптоми можуть зберігатися до 3-х тижнів.
Те, що інфекційний мононуклеоз передається через поцілунки, не означає, що не можна цілуватися. Просто потрібно дотримуватися запобіжних заходів і відмовитися від поцілунків при найменших симптомах нездужання.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм