Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми мають вірусні захворювання?

Які симптоми мають вірусні захворювання?Відповідно до назви вірусні захворювання викликаються вірусами. Вони можуть негативно впливати на багато частин тіла, починаючи від дихальної системи, травного тракту, закінчуючи шкірним покривом.

Відмітимо, що не всі вірусні захворювання є заразними, тобто не завжди віруси передаються від людини до людини.
 
Типовими представниками вірусної патології є герпес, застуда та грип, ВІЛ.

З вірусною інфекцією може стикнутися кожен, однак підвищені ризики мають люди похилого віку, особи з аутоімунними захворюваннями. Це стосується і пори року, коли може розвинутися вірусна інфекція. Сезонність притаманна інфекціям застуді, грипу й COVID-19. Вони як правило, частіше зустрічаються взимку та в сезон відпусток.

Типи вірусних захворювань

  • Респіраторно-вірусні захворювання: даний тип ураження є заразним (повітряно-крапельним шляхом) та зазвичай залучає верхні й нижні дихальні шляхи. При цьому у пацієнта виникатимуть скарги на кашель та чхання, нежить, закладеність ніс, біль у тілі, лихоманку. 
Лікування при легкому перебігу зазвичай не потрібно. Симптоматична терапія полягатиме в призначенні знеболювальних, назальних крапель.
  • Шлунково-кишкові вірусні захворювання: відбувається ураження травного тракту та зазвичай виникає гастроентерит. Захворювання є заразним та супроводжується появою діареї, спазмів в животі, блюванням.
Лікування є симптоматичним та полягатиме в дотриманні водного балансу з метою запобігання зневоднення.
  • Вірусний гепатит (наприклад, гепатит A, В, С): якщо гепатити B і C можуть передаватися від людини до людини через рідини організму, то зараження гепатитом A та Е відбувається при вживанні їди  або води, забрудненої фекаліями людини з вірусом.
Лікування гепатиту B, С і D спрямоване на усунення симптомів. У деяких випадках лікар може призначити ліки, наприклад, противірусні. Терапія при гепатиті A та Е передбачає допоміжні заходи у вигляді відпочинку, достатнього вживання рідини та відмови від шкідливих звичок. 
  • Вірусні ураження шкіри: характеризується появою на шкірі утворень, які то зникають на певний час, то навпаки ураження досить довго тримаються на шкірі. До типових проявів вірусних шкірних захворювань відносять бородавки, контагіозний молюск та герпес. Вірус є заразним та поширюється під час контакту з заразною людиною або при торканні зараженого предмета.
Лікування залежатиме від типу захворювання. Так при герпесі за допомогою противірусних препаратів можливо запобігти загостренню. Бородавки якщо вони завдають дискомфорту видаляють в косметологічному кабінеті за допомогою кріотерапії.
  • Неврологічні вірусні захворювання: даний тип вірусів спричиняє ураження мозку та навколишніх тканин. У пацієнта виникатимуть скарги на підвищену сонливість, порушення координації, судоми, лихоманку та ін.. Прикладом даних захворювань є вірусний менінгіт та енцефаліт, сказ, поліомієліт.
Тип лікування обиратиметься в залежності від захворювання. Так при підозрі на сказ при укусі тварини проводиться серія щеплень. 

Діагностика та тактика лікування

Встановити вірусну інфекцію лікар може на основі ретельного обстеження з визначенням анамнезу хвороби. Діагностичні тести проводяться з метою виключення інших схожих за перебігом патологій. Можливе призначення лабораторних досліджень крові й сечі, калу, взяття мазків, візуалізаційних тестів (для визначення ступеня ураження органів інфекцією).
 
У більшості випадків з вірусними інфекціями організм самостійно справляється.
Специфічне лікування потребують випадки затяжних та важких інфекційних процесів.
Насамперед до рекомендацій та призначень лікаря можна віднести дотримання постільного режиму та забезпечення насичення організму рідиною.
За показаннями можливе призначення противірусних препаратів. Залежно від виниклих симптомів, типу лихоманки, кашлю, головного болю, призначаються відповідні препарати.

Існує багато вірусних захворювань, які можуть мати як легкий перебіг, так і складний та становити загрозу для життя. Також нагадаємо, що на відміну від бактеріальних інфекцій, вірусні захворювання не реагують на антибіотики. Терапія буде направлена на контролюванні симптомів та запобігання погіршення самопочуття.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм