Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сальмонельоз: основні симптоми бактеріального захворювання

Сальмонельоз: основні симптоми бактеріального захворюванняЛіто та спека це завжди ризики різного роду інфекцій. При чому вони підстерігають нас всюди, від водоймищ де ми купаємось до продуктів, які ми вживаємо. Наразі розберемо детальніше особливості перебігу досить поширеного та всім нам знайомого захворювання, як сальмонельоз.

Сальмонельоз – патологічний стан, що характеризується розвитком інфекційного процесу, викликаного бактеріями сальмонели. Даний тип бактерій поширюються під час споживання зараженою збудником їди.
Назва «сальмонельоз» встановлена, щоб відрізнити його від інших захворювань, якими можливо заразитися через різні форми бактерій Salmonella, як-от черевний тиф.

Механізм розвитку сальмонельозу полягає у проникненні бактерії сальмонели у клітини, що вистилають кишківник, і руйнує їх. Внаслідок цього не в змозі поглинатися належним чином вода, що може спричинити спазми в животі. Вода виходить з організму у вигляді діареї.

Основні симптоми

  1. Діарея.
  2. Втрата апетиту.
  3. Шлункові спазми.
  4. Головний біль.
  5. Лихоманка та озноб.
  6. Нудота.
Тривалість симптомів сальмонельозу варіюється від 4 до 7 днів. При цьому людина все ще може бути заразною протягом декількох тижнів після зникнення проявів інфекції й навіть через кілька місяців. Також близько місяця може знадобитися аби відновити роботу кишківника.

Відмітимо, що інколи перебіг сальмонельозу потребує надання невідкладної медичної допомоги. На це вказуватиме діарея, що тривале понад 3 дні та має домішки крові, блювання, ознаки зневоднення.

Основні причини

Сальмонели, це ті збудники які викликають інфекції фекально-оральним шляхом. Механізм зараження характеризується потраплянням бактерії з їжею або водою в організм з калу, через людину й тварину. Заразитися сальмонелою можна безпосередньо через погане миття рук, коли бактерії передаються при погано вимитих руках після туалету або зміни підгузка. Також зараженими можуть бути предмети та різні поверхні, домашні тварини.

Найбільш поширеною причиною розвитку сальмонельозу є вживання сирого або погано приготовленого м’яса. Тобто це результат харчового отруєння (контакт з їжею). Яйця зараженої птиці також можуть містити бактерії сальмонели. Особливо це стосується випадків вживання сирих яєць.

Не є виключенням зараження немитих овочів та фруктів, які «інфікуються» через забруднену воду чи відходів поблизу їх вирощування.
Відмітимо, що діти та люди похилого віку, особи зі слабкою імунною системою мають більші шанси заразитися та захворіти!

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, аналізу клінічної картини та ряду діагностичних тестів, серед яких:
  • лабораторні дослідження крові, калу та сечі;
  • УЗД.
Специфічного лікування сальмонельоз не потребує. Лише при тяжкому перебігу можлива госпіталізація та відповідне лікування у вигляді відновлення водного балансу та антибактеріальної терапії. Відмітимо, що саме вживання рідини дасть можливість запобігти ускладненням.

Зараження сальмонельозом дуже поширене. Коли люди згадують харчове отруєння, вони зазвичай говорять про сальмонелу. Тому найкращою профілактикою інфекції є дотримання особистої гігієни з обов’язковим дотриманням гігієни рук як перед прийманням їди, так і після відвідування туалету.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм