Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гастропатія: основні симптоми захворювання шлунка

Гастропатія: основні симптоми захворювання шлункаГастропатія описує ряд захворювань шлунка, що супроводжуються активним ураженням його слизової оболонки.

Розрізняють різні варіації гастропатії, які можуть мати легкий перебіг, так і протікати у більш серйозній формі.

Характерні ознаки

  1. Нудота та блювання.
  2. Розлад травлення (діарея).
  3. Спазми та біль в животі.
  4. Відсутність апетиту.
  5. Зниження маси тіла.
  6. Печія.
  7. Метеоризм. 
  8. Відчуття «повноти» в шлунку після прийому їди.
Відмітимо, що клінічна картина залежатиме від причини!

Основні причини

Гастропатія має багато можливих причин. До найбільш поширених умов, що призводять до порушення відносять наступні стани:
  • Гастрит: запалення слизової оболонки шлунка. Захворювання виникає внаслідок інфекції Helicobacter pylori, зловживання алкоголю та приймання певних лікарських препаратів.
  • Гастропарез: в основі розвитку даного стану покладено порушення роботи м’язів шлунка, які не можуть належним чином проштовхнути їду через травний тракт. Переважно має неврологічну причину.
  • Гастроентерит або шлунковий грип, що виникає на тлі інфекції вірусного чи бактеріального ґенезу.
  • Пептична виразка: на слизовій оболонці шлунка виникає невелика рана. Причиною може бути як надмірне приймання певних лікарських препаратів, так і знову ж таки інфекція.
  • Рак шлунка.
Також пошкодити слизову оболонку шлунка, відразу або з часом може вживання певних речовин (алкоголь, наркотики), променева терапія та хімієтерапія, порушення кровотоку до слизової оболонки шлунка та ін.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення причини гастропатії лікар проводить ряд діагностичних тестів. До них належить ендоскопія (пряма візуалізація внутрішньої частини шлунка та огляду тканини на наявність будь-яких ознак запалення, виразок або інших аномалій) з можливим взяттям біопсії, тест на перевірку H. pylori тест (дослідження калу чи дихання), УЗД, рентгенографія з барвником.
 
Саме діагностування того, що викликає стан і будує наступну тактику лікування. Надання допомоги варіюватиметься від зміни способу життя, приймання лікарських препаратів до оперативного втручання або їх поєднання.

Щодо зміни способу життя, важливо акцентувати саме на харчуванні, уникаючи гострої та жирної їди, зменшити споживання солі, пити більше води. Також варто зменшити або припинити вживання алкоголю

Медикаментозне лікування, включатиме призначення антацидів, інгібіторів протонної помпи антибіотиків. Ці препарати у кожному випадку призначаються індивідуально, залежно від причини.

Більш тяжкі види гастропатії, наприклад онкологія, потребують оперативного втручання. Операція полягатиме у видаленні якомога більше ураженої тканини. В критичних випадках може знадобитися видалення всього органу, тобто шлунку.

Тому при появі дискомфортних симптомів не варто зволікати та вчасно звернутися до лікаря аби вчасно зупинити патологію.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм