Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Холангіт: основні симптоми запалення жовчної протоки

Холангіт: основні симптоми запалення жовчної протокиФункція жовчних проток полягає в транспортуванні жовчі з печінки та жовчного міхура в тонку кишку. Коли внаслідок певних факторів відбувається запалення жовчної протоки (вона стає набряклою та подразненою), жовч повертається знову в печінку, що загрожує ураженням органу, а в критичному випадку печінковою недостатністю. 

Холангіт - це патологічний процес, що супроводжується запаленням жовчної протоки. Даний стан належить до різновиду захворювань печінки. 
 
Залежно від причини захворювання холангіт поділяють на первинний біліарний, первинний склерозуючий, вторинний та імунний.
Також окремо розрізняють запалення гострої форми, яке виникло раптово та має стрімкий розвиток та хронічної – захворювання може роками викликати симптоми. Відмітимо, що гострий холангіт зазвичай викликається інфекцією або блокуванням жовчних проток, наприклад жовчним каменем.

Характерні ознаки

Клінічна картина захворювання залежатиме від типу холангіту та його тривалості. Загалом симптоми можуть дещо відрізнятися у кожної людини, не є виключенням коли на початку вони взагалі відсутні.
До поширених проявів захворювання можна віднести наступні стани:
  • швидка стомлюваність;
  • сухість очей та ротової порожнини;
  • свербіж шкірного покриву, надалі поява гіперпігментації;
  • больові відчуття у верхньому правому боці;
  • нічна пітливість;
  • набряк стоп та щиколотки;
  • розлад травлення (діарея або жирні випорожнення);
  • зменшення маси тіла;
  • біль у м'язах, суглобах.
Також додатково хворого може турбувати нудота та блювання, озноб, жовтяниця, зниження артеріального тиску.
 
І це далеко не весь перелік можливих скарг та ознак холангіту. Так окрім вищевказаних ознак при хронічній формі захворювання, можуть приєднуватися симптоми у вигляді жирових накопичень під шкірою, темної сечі та світлого калу, видимих вен на животі.

Основні причини

Гостра форма холангіту виникає внаслідок ряду факторів, серед яких:
  • камені в жовчному міхурі;
  • новоутворення;
  • інфекційний процес бактеріального ґенезу;
  • зупинка відтоку жовчі;
  • обструкція паразитами.
Не є виключенням, коли причину запального процесу встановити неможливо.
 
У випадку хронічного холангіту, спеціалісти відмічають про можливий вплив аутоімунного захворювання. Тобто власна імунна система помилково атакує жовчні протоки, що і викликає запалення. З часом патологічний процес спричиняє формування рубців всередині жовчних проток.
 
Також не варто виключати негативний вплив шкідливих звичок, інфекцій, впливу хімікатів. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові, візуалізаційно – УЗД, КТ, МРТ. Також це може бути ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія та черезшкірна черезпечінкова холангіографія (ПХХ).
 
Тактика лікування обиратиметься залежно від початку встановлення діагнозу та характеру його перебігу. В обох випадках, як при хронічному, так і гострому холангіту можливі серйозні ускладнення без належної терапії.
Призначена лікарем терапія включатиме призначення антибактеріальних препаратів, введення внутрішньовенних рідин та дренування жовчних проток.
 
Специфічного лікування при хронічній формі холангіту не має. Медична допомога полягатиме в захисті печінки, покращенні відтоку жовчі, однак без усунення безпосередньо холангіту.
 
Щодо процедури з розширення жовчних проток, то вона може включати ендоскопічну терапію (балонна дилатація, сфінктеротомія). Не є виключенням коли лікар запропонує видалення заблокованої частини жовчної протоки або встановлення стента з метою її відкриття.
 
Запобігти ускладненням можливо дотримуючись щоденних заходів щодо способу життя, наприклад, відмовившись від куріння. Також збалансована дієта з великою кількістю клітковини може полегшити симптоми холангіту. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм