Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Некротичний панкреатит: основні симптоми ураження підшлункової залози

Некротичний панкреатит: основні симптоми ураження підшлункової залози Некротичний панкреатит являє собою ускладнення гострої форми захворювання. Нагадаємо, що панкреатит це запалення підшлункової залози, яке виникає у відповідь на вплив токсинів або травми.

Механізм розвитку некротичного панкреатиту полягає у потраплянні панкреатичних ферментів залози в окремі частини органу. Ці травні ферменти зазвичай неактивні, доки не досягнуть травної системи. Коли вони активуються, вони починають «перетравлювати» підшлункову залозу. Виникає небезпека ураження тканини підшлункової та як наслідок її відмирання. 

Основні причини

Враховуючи, що некротичний панкреатит є ускладненням гострої форми панкреатиту, він виникає при неналежному або взагалі відсутньому лікуванню. Тривале пошкодження підшлункової залози продовжує загострювати панкреатит. Згодом набряк органу стискає кровоносні судини, зменшуючи кровопостачання тканин, що і призводить до некрозу. І як зазначалося вище перетравлення ферментами підшлункової залози, ймовірно, також сприяє некрозу.

Безпосередньо до причин панкреатиту можна віднести наступні стани та дії:
  • зловживання алкоголем;
  • камені в жовчному міхурі;
  • новоутворення підшлункової залози;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • травма;
  • високий рівень кальцію або холестерину в крові.
У рідкісних випадках некротичний панкреатит виникає у людей з хронічною формою захворювання. 

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в животі, які можуть мати повільний розвиток, так і набувати стрімкого перебігу. Переважно виникає після приймання їди.
  2. Лихоманка.
  3. Нудота та блювання.
  4. Зневоднення.
  5. Здуття живота.
  6. Прискорене серцебиття.

Діагностика та тактика лікування

Процес встановлення діагнозу розпочинається зі збору анамнезу та фізикального огляду пацієнта. 
Надалі лікар призначає діагностичне тестування з метою виключення інших можливих причин.
Насамперед це візуалізаційні тести (УЗД, КТ), а також лабораторні дослідження крові. При наявності показань можливе проведення біопсії тканини підшлункової залози.

Початковою метою лікування є взяття панкреатиту під контроль.
Кожен випадок некротичного панкреатиту є індивідуальним та потребуватиме комплексного підходу. 

До прикладу при гострій формі захворювання пацієнтові знадобиться медикаментозна терапія та відпочинок. Більшість неускладнених випадків вирішуються тільки підтримуючим лікуванням, полегшенням болю, введенням рідини, ентеральним харчуванням.

При підтвердженні інфекційного процесу доцільним буде проведення антибактеріальної терапії та безпосереднє видалення змертвілої тканини.
Процес видалення уражених ділянок може відбуватися як малоінвазивно, так і шляхом проведення відкритої операції з видалення тканин. 

Важливо розуміти, що не завжди вдається попередити гострий панкреатит або його ускладнення, як некротичний панкреатит. Однак з усім тим самостійно можливо зменшити ризики дотримуючись здорового способу життя, відмовившись від алкоголю, контролюючи масу тіла та правильно харчуючись.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм