Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми пептичної виразки шлунка

Основні симптоми пептичної виразки шлунка Виразка - це ерозія, яка проходить через усі три шари слизової оболонки. Пептичні виразки являють собою ураження слизової оболонки шлунка та нижньої частини стравоходу або тонкої кишки. Тобто там, де шлунковий сік найбільш активний. Причиною формування відкритої виразки є розвиток запального процесу, а пусковим механізмом є бактерії Helicobacter pylori (H. pylori) та кислотна ерозія шлунка.

Термін «пептичний» означає, що він пов’язаний з травленням. Слово походить від пепсину, основного травного ферменту, який виробляє шлунок та допомагає розщеплювати їду.

Основні причини

Найчастіше руйнування слизової оболонки шлунка, стравоходу та тонкої кишки спричиняє бактерія H. Pylori.

До інших можливих тригерів відносять:
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, протизапальні);
  • шкідливі звички (наприклад, куріння та надмірне вживання алкоголю);
  • проходження радіотерапії;
  • наявність в анамнезі раку шлунка.

Характерні ознаки

Біль. Саме даний стан є найчастішим проявом пептичної виразки. Больові відчуття можуть ширитися від пупка до грудей, та варіюватися від легкого до сильного. Наприклад, при виразці шлунка стан часто погіршується незабаром після їжі (протягом 30 хвилин), коли шлунковий сік досягає максимуму.

До інших можливих скарг можна віднести наступні стани:
  • нудота та блювання;
  • відрижка;
  • втрата апетиту та зниження маси тіла;
  • розлад травлення, стілець може бути темним з домішками крові.
Не є виключенням, коли на ранньому етапі розвитку та невеликих за розмірами пептичних виразок симптоми можуть бути відсутніми.

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу потребує проходження пацієнтом ряду діагностичних тестів. Найчастіше це лабораторні дослідження крові та ендоскопічне обстеження.
 
Враховуючи, що H. pylori є найчастішою причиною пептичної виразки, лікар також проведе тест, щоб перевірити наявність цієї інфекції в шлунку.

Знову ж тактика лікування залежатиме від основної причини виразки. Так якщо запалення та ураження слизової було спричинене H. Pylori проводиться медикаментозне лікування з залученням антибіотиків, що усувають збудника та інгібіторів протонної помпи для зменшення кислотності шлунка.

Якщо інфекція не є причиною патології лікар може порекомендувати приймання інгібіторів протонної помпи чи блокаторів кислоти аби зменшити кислотність шлунку та створити умови для загоєння виразки.

Пептичні виразки, які не заживають після лікування, називаються рефрактерними. Причин, чому так відбувається досить багато, від недотримання лікування до регулярного вживання знеболювальних.

Зауважимо, що відсутність вчасного лікування може призвести до ряду ускладнень. Адже виразка буде тільки прогресувати. Це небезпечно ризиками перфорації шлунка та внутрішньої кровотечі, а також формуванням рубцевої тканини, що буде утруднювати проходження їди через травний тракт.
 
При правильно підібраній терапії більшість виразок загоюються. Однак головною умовою окрім медикаментозного лікування є дотримання здорового способу життя, з відмовою від шкідливих звичок та вживанням збалансованого раціону.
Ці рекомендації наряду з доцільним та обачливим вживанням ліків є й основою запобігання захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм