Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діагностика захворювань органів травлення: коли призначають ендоскопію

Діагностика захворювань органів травлення: коли призначають ендоскопіюНайточнішим методом діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту, на підставі якого лікар може призначити ефективну терапію, є ендоскопія (гастроскопія). За допомогою спеціального апарату лікар може обстежити стравохід, шлунок, 12-палу кишку і знайти проблему. Багато пацієнтів роками страждають від болів в шлунку, підозрюючи виразкову хворобу та інші недуги, але пройти гастроскопію відмовляються. Зовсім дарма: процедура не особливо прикра, триває декілька хвилин, зате дозволяє лікарю позбавити Вас від болю і дискомфорту.

ЩО ТАКЕ ГАСТРОСКОПІЯ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ

Все що потрібно від пацієнта перед обстеженням, — не снідати, слухати лікаря і максимально розслабитися. Під час обстеження лікар введе через рот пацієнта спеціальний оптичний пристрій — гнучку трубку з маленькою камерою на кінці. За допомогою неї фахівець детально розгляне стан слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту. Зображення потрапить на екран монітора.

Така процедура дозволить точно побачити зміни в слизовій оболонці, виразкові утворення і т. д., оскільки лікар може збільшити «картинку» навіть до клітинного рівня. Ніяке інше дослідження органів шлунково-кишкового тракту не дозволить це зробити. Гастроскопія може бути призначена і для видалення поліпів, терапії виразки, яка кровоточить на стінці слизової оболонки, а також для біопсії — забору шматочка тканин для лабораторного дослідження на пухлину, визначення рівня кислотності, інфекції (хелікобактер пілорі).

ПОКАЗАННЯ ДЛЯ ГАСТРОСКОПІЇ

Гастроскопію (інша назва даного методу — езофагогастродуоденоскопія) проводять при наступних скаргах:

  • проблеми з ковтанням;

  • біль в шлунку, печія, відрижка;

  • біль у верхніх частині живота, розлади стільця, блювоти з кров'ю;

  • при підозрі на виразкову хворобу;

  • для виключення або підтвердження ракових пухлин;

  • при залізодефіцитній анемії (недокрів'ї), щоб виключити кровотеча в шлунку.

ЧОМУ ПАЦІЄНТУ НЕ ВАРТО ВІДМОВЛЯТИСЯ

Багатьох людей лякає процедура ендоскопії шлунково-кишкового тракту і вони відмовляються проводити діагностику і ризикують своїм здоров'ям. Чим швидше лікар зможе виявити, наприклад, гастрит, тим швидше Ви пройдете курс лікування і уникнете переходу захворювання в важку форму. При виразковій хворобі гастроскопія допоможе уникнути госпіталізації, а у випадку загрози розвитку онкології мова взагалі йде про життя!

Саме вона дозволить оцінити найдрібніші зміни в структурі слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Інші методи діагностики цього не зроблять. На прохання пацієнта лікар використовує легку анестезію, в деяких випадках навіть наркоз.

Вибрати клініку для проведення гастроскопії з сучасним обладнанням та досвідченими гастроентеролога і ендоскопістів Вам допоможе каталог клінік ITMED.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язкове 


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм