Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому виникає печінкова кома? Її небезпека для життя людини

Чому виникає печінкова кома? Її небезпека для життя людиниПечінков кома – це останній етап прогресування гострої печінкової недостатності. Вона проявляється симптомами вираженого пошкодження ЦНС, органів та систем. Печінкова кома проявляється у результаті тяжкої інтоксикації людського організму, пошкодження та втрати функціонування великої частини печінки через травми, некроз, гострі хронічні захворювання, при видаленні печінки.

Чому розвивається печінкова кома?

Основні причини печінкової коми наступні:
  • зловживання алкоголем, наркотиками;
  • медикаментозна інтоксикація;
  • приймання їжі, багатої на тваринні білки;
  • отруєння похідними амонію та ароматичних амінокислот.
Загалом печінкова кома проявляється на фоні гострої печінкової недостатності.

Симптоматика печінкової коми

Печінкова кома розвивається поступово: у хворого проявляється тривога, апатія чи ейфорія, які він не може пояснити. Відзначається уповільнення мислення, погана орієнтація у просторі, порушення сну (вночі людина активна, вдень страшенно хоче спати). Можуть відбуватися збої у свідомості, думки плутаються, хворий неадекватно себе поводить: раптово починає стогнати, кричати. При цьому пальпація печінки буде болючою. Іноді спостерігаються посмикування м’язів обличчя та кінцівок, щелепи можуть мимоволі періодично стискатися.

До специфічних симптомів печінкової коми відносяться:
  • специфічний запах з роту;
  • жовтуху;
  • тремор (мимовільне тремтіння) рук.
Якщо стадія печінкової коми дуже запущена, в області правого підребер’я з’являються сильні болі. Тоді до хвороби може приєднатися інфекція, розвинутися сепсис, показники білірубіну будуть неухильно зростати. Остання стадія – глибока печінкова кома, коли пацієнт не може рухатися, у нього можуть виникати судоми, обличчя буває схожим на маску, зіниці розширюються та ніяк не реагують на світло. Артеріальний тиск різко падає, пульс стає ниткоподібним, тони серця глухими, відмічається тахікардія. Дуже ймовірна зупинка дихання.

Які бувають стадії печінкової коми?

У залежності від симптоматики та перебігу захворювання виділяють три стадії печінкової коми:
  1. Прекома. Це перша стадія, для неї характерна погана орієнтація у просторі, сплутаність думок, нестабільний сон.
  2. Загрозлива печінкова кома. На цьому етапі свідомість плутається, збудження змінюється на сонливість та депресію. Погано координуються рухи, порушується мовлення, фіксується тремтіння кінцівок (в основному рук).
  3. Печінкова кома, що розвивається. Тут спостерігається повна відсутність будь-яких проявів свідомості, ригідність м’язів потилиці та кінцівок, підвищена температура тіла, сепсис.

Як лікують печінкову кому?

Лікувати це захворювання може лише компетентний лікар. Результат його дій залежить від своєчасності та інтенсивності проведених процедур та прийнятих препаратів. Коли печінкова кома виявлена на першій стадії, шансів на видужання у рази більше, ніж якщо її діагностували на останній. Терапія, що проводиться, є комплексною, вона направлена на дезінтоксикацію та покращення функціонування клітин печінки.

Печінкова кома – це страшна хвороба, від якої людина може цілком реально померти. Тому звернення до лікаря тут є обов’язковим та життєво необхідним. Чим раніше буде проведена правильна діагностика, тим оптимістичнішими будуть прогнози для хворого.

Читайте також: Чому виникає гостра ниркова недостатність та як з нею боротися?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм