Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому виникає гостра ниркова недостатність та як з нею боротися?

Чому виникає гостра ниркова недостатність та як з нею боротися?Гостра ниркова недостатність (ГНН) – це значне зниження чи повне припинення роботи всіх функцій нирок. Патологія настає раптово, маються на увазі такі функції, як секреторна, видільна та фільтраційна. Кожен другий хворий на гостру ниркову недостатність потребує проведення гемодіалізу.

Причини розвитку гострої ниркової недостатності

Лікарі виділяють 3 великі групи причин ГНН:
  1. Екстраренальні (позаниркові), які призводять до зниження обсягу крові, що циркулює, та різкого зменшення ниркового кровотоку. Це може викликати загибель клітин ниркової тканини. До цієї групи причин можна віднести: тяжкі та довготривалі операції; травми, які супроводжувалися больовим шоком; сепсис; значні опіки; неконтрольований прийом сечогінних препаратів тощо.
  2. Ренальні (ниркові) – ішемічні та токсичні ураження ниркової тканини, судин нирок, що призводить до некрозу. До них відносяться: гострий гломерулонефрит; гострий канальцевий некроз; ревматичні ураження нирок; отруєння солями ртуті, міді, кадмію, грибами, органічними добривами; хвороби крові; злоякісна артеріальна гіпертензія.
  3. Постренальні (підниркові), що пов’язані з порушенням відтоку сечі. Як наслідок сеча накопичується у чашечко-мисковій системі, спостерігається набряк та некроз клітин ниркової тканини. До цієї групи причин належать: двостороння обструкція сечоводів конкрементами, згустками крові; пухлини сечоводів, простати, сечового міхура та ін.

Симптоматика гострої ниркової недостатності

При дані й хворобі відбувається різке порушення всіх функцій нирок. Зустрічаються наступні симптоми ГНН:
  • анемія;
  • зменшення виділення сечі аж до її повної відсутності;
  • порушення свідомості;
  • біль в області нирок;
  • загальмованість реакцій;
  • сильне збудження;
  • набряки кінцівок;
  • порушення серцевого ритму;
  • нудота, блювання;
  • збільшення розмірів печінки, що можна визначити під час УЗД-дослідження.
Нирки втрачають здатність підтримувати баланс електролітів у крові, що супроводжується підвищенням концентрації в ній іонів кальцію, калію, хлору та накопиченням продуктів білкового обміну. Також спостерігається підвищення рівню сечовини та креатиніну в крові. Це можна визначити за допомогою спеціальних аналізів крові.

Лікування гострої ниркової недостатності

Якщо ГНН виявлено на початковій стадії, необхідно лікувати ту хворобу, яка спричинила дану патологію. Якщо ж гостра ниркова недостатність проявляється дуже сильно, лікар розпише тривале та системне лікування. Зазвичай призначають осмотичні діуретини, фуросемід, допамін. Важливим є відновлення обсягу рідини, що циркулює, дотримання низькопротеїнової дієти. Лікування відбувається на фоні постійного контролю електролітного складу крові, рівня сечовини та креатиніну. Якщо терапія не дає бажаних результатів, пацієнту буде призначений гемодіаліз.

Гостра ниркова недостатність – це серйозна хвороба, якій треба приділяти багато часу та уваги. Проте сучасна медицина навчилася з нею боротися, і за умови правильного та своєчасного лікування можливе повне видужання. Дуже важливу роль відіграє рання діагностика та системність в боротьбі з недугою.

Читайте також: Трансплантація нирок та печінки: турецький досвід, представлений в Україні

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм