Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стрес і жіноче здоров'я: чи є між ними взаємозв'язок?

Часто на гінекологічне здоров'я жінки впливає психоемоційний стрес і переживання. Таким чином провокуючи або сприяючи появі будь-якого нового захворювання, або загострюючи вже існуючу хворобу. Чому так відбувається і чи можливо запобігти впливу стресу на здоров'я наших жіночих органів? 

Стрес активує приховані процеси в організмі 

Негативні переживання і стрес можуть сприяти активному розвитку вже існуючих в організмі патологічних процесів. Наприклад, в гінекологічний практиці бували випадки, коли фіброаденома у пацієнтки починала активно рости під впливом стресових ситуацій. Це доброякісна пухлина, яку можна не оперувати, якщо її розмір не змінюється протягом тривалого часу. У той час, коли ця жінка переживала розлучення з чоловіком, фіброаденома почала стрімко зростати. Пухлина зросла до такого розміру, що була необхідна термінова операція. До того ж у жінки під впливом стресу утворилася циста в яєчнику і з'явилися порушення менструального циклу.
 
Стрес активує будь-який процес в організмі і навіть рак може рости швидше. Такі спостереження гінекологів: хоча і не можливо проникнути всередину кожної людини і визначити, чи було б інакше, якби вона не пережила стрес. Людину можна порівняти зі складною багатоступеневою системою, всі щаблі якої тісно взаємопов'язані, якщо в одній з них існує відхилення від норми, то це впливає на іншу. 

Найчастіше стрес призводить до порушення менструального циклу 

За спостереженнями гінекологів, стрес і психоемоційні переживання жінок позначаються найчастіше на менструальнім циклі. У жінки з'являються порушення циклу, відсутність менструації на якийсь час або навпаки -  тривалі місячні, рясна кровотеча та ін. Також під впливом емоційних переживань можуть відбутися зміни в гормональній системі. Стрес  та депресивні стани можуть сприяти більш швидкому зростання вже існуючої пухлини, про яку жінка може не знати та появи нової. Також перебуваючи в стані хронічного стресу абсолютно здорові жінки роками не можуть завагітніти.
 
Стрес і переживання також дуже впливають на менструальний цикл у жінок після 40 років, у цей період змінюється гормональна система. До групи ризику входять і молоді дівчата - активні, перспективні, які добре вчаться, просуваються по кар’єрі та мають велике психоемоційне навантаження. На рівному місці, як їм здається, у них зникають місячні. Таким чином організм реагує на велике фізичне і психоемоційне навантаження, можливо на завищені вимоги до себе. 

В чому негативні наслідки стресу для жінки і як їх уникнути 

Пережите жінкою психоемоційние потрясіння може призвести до ранньої  менопаузи: місячні зникають та більше не відновляються. В такому випадку менструальний цикл вже вичерпав себе. За спостереженнями гінекологів, гінекологічне здоров'я жінки так реагує на розбіжності в сім'ї, недолік гармонії в інтимному житті, на розлучення з партнером, неприємності на роботі або звільнення, не кажучи вже про смерть близьких родичів. Найшкідливішим є тривалий стрес, що занурює організм жінки в негативні вібрації протягом довгого часу.
 
Щоб уникнути таких наслідків, важливо збалансувати своє навантаження - і фізичне, і психоемоційне. Слід замислитися не тільки про імунітет в цілому, щоб не застудитися або захворіти на грип, але і про імунітет нервової системи. Нервову систему можна зміцнити вітамінами, фітопрепаратами, масажем, йогою, плаванням, сауною та ін. Варто уникати самолікування, особливо антидепресантами: вони викликають гормональні зміни в організмі. Якщо жінка розуміє, що стрес і переживання впливають на її гінекологічне здоров'я, то вона може усвідомлено працювати, щоб запобігти або зменшити цей вплив. Жінка може вирішити проблеми, змінити середу, подбати про те, щоб після навантаження отримати належний відпочинок і розслаблення. Ніхто не зробить це за неї замість самої жінки. Якщо у жінки виникають подібні проблеми, то потрібно звернутися не тільки до гінеколога але і до психотерапевта.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статіі активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм