Перевозка больных

Проктологічні проблеми молодих мам

Лікар проктолог, хірург - Іванченко Ольга ПетрівнаЛікар проктолог, хірург Медичного центру Doctor Sam Іванченко Ольга Петрівна застерігає:

 

Найчастішою проктологічною проблемою молодих мам після пологів є анальна тріщина.

 
В перші місяці після пологів всю увагу на себе забирає малюк і часу на себе не залишається, це призводить до нераціонального харчування та відсутністю контролю за спожитою рідиною. Найчастішою скаргою у годуючих груддю жінок є закреп, який і стає причиною виникнення тріщин анального каналу.


Прояви анальних тріщин після пологів:

 
  • Різкий біль або відчуття печіння в задньому проході під час та після випорожнень, інтенсивність та тривалість болю різні. Больові відчуття можуть  тривати тільки під час випорожнень, напротязі декількох хвилин, годин або «цілий день» після випорожнень.
  • Кров`янисті виділення – від «кількох крапель»  на туалетному папері до виділення значної кількості крові «в унітаз».
     
  • Свербіж - інфікування тріщини в анальному каналі призводить до запалення, подразнення та свербіжу, як в анальному каналі, так і шкіри навколо анального отвору. 
     
Основною причиною закрепів (твердого стільця) є недостатність клітковини  та спожитої води в раціоні. Жінки намагаються вживати значну кількість чорного або зеленого чаю, нібито для збільшення кількості грудного молока, але це призводить до посиленого виведення рідини з організму. В нормі жіночий організм потребує 1,5-2 л води в добу. Під час лактації основна частина води використовується для продукції грудного молока, відповідно кількість необхідної  для споживання води зростає в 1,5-2 раза.

Для лікування анальних тріщин застосовуються місцеві засоби такі як мазі-креми і суппозиторії (свічки), але їх застосування необхідно узгодити з проктологом, так як більшість з них протипоказані на ранніх місяцях життя дитини.
 
Основною умовою, без якої неможливий процес загоєння анальної тріщини є нормалізація стільця  для уникнення подальшого травматизації анального каналу. Це досягається 
  • введенням в харчування достатньої кількості клітковини у вигляді каш і овочів або препаратів готової клітковини (Мукофальк), при неможливості збільшення овочів в раціоні. Необхідно уникати застосування таких препаратів, як Нормазе, Дюфалак, Лактулоза, основним побічним ефектом яких є здуття  і, які проникаючи в грудне молоко, сприятимуть виникненню кишкових колік у дитини;
  • виключенням з раціону зеленого та чорного чаю та збільшенням споживання чистої води;
 
З метою знеболення або зменшення болевого синдрому під час та після випорожнень необхідне застосування фітованочок кімнатної температури з ромашкою, корою дуба, календулою 1-2 р\день, які мають протизапальний та знеболюючий ефект.

Уникайти застосування туалетного паперу і надавайте  перевагу гігієнічним процедурам прохолодною водою.
 
Відсутність профілактики закрепів та несвоєчасне звернення до проктолога може призвести до переходу тріщини в хронічну форму, єдиним методом лікування якої є хірургічне втручання.

В Медичному центрі Doctor Sam на ваші запитання вам дадуть відповідь по телефону +38 (044) 392-92-91.


 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED