Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ВІЛ – невидимий, а незнання – це ризик. Стартувала Всеукраїнська акція до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДОм

ВІЛ – невидимий, а незнання – це ризик. Стартувала Всеукраїнська акція до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДОм1 грудня 2017 року, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, стартувала Всеукраїнська освітньо-інформаційна кампанія «ВІЛ – невидимий. Пройди тест – врятуй життя!», ініційована БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та Альянсом громадського здоров’я. Також 1 грудня відбулася Акція біля Меморіалу «Червона стрічка» у Києві, на якій були присутні представники влади, громадських та міжнародних організацій, активісти, Посол США в Україні, ЗМІ.

Модератором заходу біля меморіалу «Червона стрічка» став Голова БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Дмитро Шерембей. Він заявив, що в Україні проживає близько 250 тисяч ВІЛ-позитивних людей, але лише 130 тисяч з них знають про свій статус. Незнання свого діагнозу – це великий ризик для життя, тому сьогодні так популяризується ідея тестування на ВІЛ. Символ нинішньої інформаційної кампанії – бургер, перерізаний навпіл небезпечним лезом. Це лезо символізує ВІЛ/СНІД, який несе величезну небезпеку, якщо є невидимим.

Посол США в Україні Марі Йованович зазначила, що її країна з 2003 року систематично підтримує Україну у боротьбі зі СНІДом. За цей час нашій державі було надано допомогу на суму в більше як 200 мільйонів доларів, які використовуються для профілактики, діагностування, програм лікування та догляду за хворими.

Заступник міністра охороно здоров’я України Роман Ілик повідомив, що сьогодні 79859 українців систематично отримують ліки від ВІЛ/СНІД, оплачені з державного бюджету. Головне для хворих на цю недугу – постійно отримувати необхідні препарати, тоді вони можуть жити довго, а якість їхнього життя буде нормальною.
Заступник Міського голови Києва Микола Поворозник нагадав, що влада Києва підписала Паризьку декларацію щодо подолання ВІЛ в столиці нашої держави. Є успіхи на цьому шляху, але ще багато треба зробити.

ВІЛ – невидимий, а незнання – це ризик. Стартувала Всеукраїнська акція до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДОмГолова Представництва дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні Джованна Барберіс нагадала про важливість співпраці між громадянським суспільством та владою задля подолання епідемії СНІД в Україні. Зараз щодня в нашій країні 2 молоді людини інфікуються ВІЛ. Тому попереду ще багато роботи, особливо важливим з точки зору UNICEF є попередження зараження вірусом дитиною від матері.

Керівник Фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД» Ольга Руднєва висловила сподівання, що активна робота багатьох організацій та влади щодо подолання СНІДу в Україні буде результативною.

Загалом ситуація з ВІЛ/СНІД в Україні за останні роки дещо покращилася, спростився доступ хворих до спеціальної антиретровірусної терапії. Проте зараз головну увагу зосереджують на профілактиці та ранньому виявленні хвороби. Для цього було презентовано мобільний додаток, який можна завантажити на сайті HIVtest.com.ua або ж пройти там тестування online. Тест виявить основні ризики набуття вірусу та покаже на карті точки з адресами, де можна зробити аналіз на ВІЛ. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED