Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перші кроки до створення електронної медицини в Україні

Перші кроки до створення електронної медицини в Україні22 грудня 2016 року в Українському кризовому медіа-центрі за адресою КЦ «Український дім», м. Київ, вул. Хрещатик, 2 відбувся прес-брифінг «Презентація дорожньої карти і принципів першого електронного сервісу E-Health в Україні». Організатором заходу стало Міністерство охорони здоров’я України.

Результатом прес-брифінгу стало підписання Меморандуму щодо співпраці у створенні системи E-Health в Україні. Документ підписали представники МОЗ, Адміністрації Президента, державних і громадських організацій, учасники публічної ініціативи з електронізації сфери охорони здоров'я в Україні. У Меморандумі зафіксовано головні принципи створення та дорожню карту системи E-Health.

Затверджена дорожня карта описує такі етапи електронізації охорони здоров’я в Україні, які мають бути реалізовані вже у 2017-2018 рр.:
  • І етап. Планується створити пілотний мінімально життєздатний продукт (MVP), який буде підтримувати реформу фінансування медицини на первинній ланці.
  • ІІ етап. Застосування електронного інструментарію у процесі реімбурсації (відшкодування вартості ліків).
  • ІІІ етап. Розробка та створення нового інструментарію для супроводу решти напрямків реформування медицини.
  • IVетап. Впровадження додаткових сервісів, розширення існуючого функціоналу. Все це буде зроблено для швидкого доступу лікарів до медичної інформації про пацієнта.
Доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, Перші кроки до створення електронної медицини в Україніу своєму виступі відзначила: «Дана медична реформа є найбільш суттєвою за останні 25 років. Прекрасно, що публічна ініціативабере на себе відповідальність запропонувати МОЗу продукт, який згодом дозволить побудувати глобальну систему E-Health в Україні».

Представник Адміністрації Президента Дмитро Шимків заявив наступне: «Зараз у нас є унікальна можливість побудувати найбільш сучасну та ефективну систему E-Health в світі. У нас все для цього є: є чудові ІТ-фахівці, є досвідчені лікарі, науковці. Тож треба просто взяти і зробити».

Пілотна версія проекту має бути готова уже через 2 місяці після підписання Меморандуму.

Без ефективної електронної медицини неможливо говорити про успішність реформування галузі охорони здоров’я. Даний меморандум дає надію на зрушення цього питання з мертвої точки.

Читайте також: Електронна медицина: коли це стане реальністю в Україні?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED