Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Електронна медицина: коли це стане реальністю в Україні?

Електронна медицина: коли це стане реальністю в Україні?Електронною медициною (е-медициною) називається діяльність у сфері охорони здоров’я, під час якої використовуються будь-які інформаційні ресурси з метою забезпечення швидкого зворотного зв’язку «лікар-пацієнт» та «пацієнт-лікар».

Новітні технології широко застосовуються у світі для покращення роботи усіх сфер життя, тому медицина не стала винятком. Адже саме тут ключове значення часто відіграє час, оперативність прийняття рішень. До того ж, усі засоби е-медицини – це, в першу чергу, зручно, як для лікаря, так і для пацієнта.

Електронна медицина має наступні прояви:

  1. Електронна медична картка – це електронний документ, що містить інформацію про всі особисті дані пацієнта (ім’я, вік, стать), перенесені ним хвороби (у хронологічному порядку), дані про результати медичних досліджень, аналізів, оглядів. Тобто, вся та інформація, яка вноситься до паперової медичної карти хворого. Перевага електронного носія перед паперовим очевидна: його важче втратити, адже робляться резервні копії; до нього є швидкий доступ за необхідності; наявні дані та аналізи можуть пересилатися лікарями електронною поштою пацієнту чи іншим лікарям і бути доступними на будь-яких гаджетах, що значно покращує комунікацію. По суті, електронні картки дають можливість набагато швидше та професійніше ставити діагноз та призначати лікування.
  2. Електронна медична бригада. Мова йде про спілкування з пацієнтами та колегами-лікарями через інтернет (skype-конференції тощо). Така бригада складається з декількох фахівців-медиків, які обмінюються актуальною інформацією між собою, знаходячись іноді навіть в різних місцях чи країнах.
  3. Зворотній зв’язок з пацієнтом – це використання всіх можливих електронних засобів зв’язку задля інформування населення про актуальні питання охорони здоров’я.
  4. Мобільна медицина – застосування новітніх електронних приладів щоденного вжитку в медичних цілях. Наприклад, широкої популярності набувають різноманітні мобільні додатки, які встановлюються на смартфон та нагадують людині про необхідність вживання тих чи інших ліків в певний час, профілактичні огляди у лікарів, розраховують менструальний цикл, овуляцію у жінок тощо. Також за допомогою додатків та вікон на спеціалізованих сайтах здійснюється online-спілкування між лікарем чи іншим медичним працівником та пацієнтом. Через форми зворотного зв’язку можна записатися на прийом до лікаря, не витрачаючи свій час на телефонні дзвінки чи чергу в реєстратурі.

Електронна медицина в Україні

Головною проблемою е-медицини в Україні є практично повне її ігнорування державними медичними закладами. Її елементи широко та швидко впроваджуються в приватному секторі галузі, але цього явно недостатньо, адже не дозволяє створити єдину інформаційно-аналітичну систему обліку здоров’я наших громадян. Така система стане проривом у вітчизняній медицині, бо значно покращить якість послуг, що надаються. Проте для її створення треба провести колосальну роботу по занесенню всіх даних з паперових карток пацієнтів до єдиного електронного реєстру, який має бути доступний для всіх клінік та інших медичних закладів. Тут піднімається чимало юридичних питань, адже не всі громадяни погоджуються давати згоду на занесення своїх даних до електронних реєстрів. Крім електронних карток державному сектору катастрофічно не вистачає звичайних технічних засобів. Наприклад, в жодній державній поліклініці у лікарів, що приймають громадян, все ще немає комп’ютерів.

Незважаючи на всі ці труднощі, процес розвитку е-медицини в Україні неминучий і потроху запускається. Електронна медицина є невід’ємною частиною Загальнодержавної програми «Здоров’я 2020: український вимір», розробленою відповідно до програми Європейського Союзу «Європейська стратегія здоров’я 2020». Також це питання піднімається на багатьох медичних форумах та конференціях, в яких беруть участь і представники влади та профільних відомств, що здатні вплинути на позитивний результати реформування галузі. Проблеми електронної медицини та єдиної системи електронних карток в Україні обговорювались на ІІ Українському форуміз охорони здоров’я ’16, ІІ Всеукраїнськійнауково-практична конференціїз міжнародною участю «Розвиток медичного права України в контексті євроінтеграційних та глобалізаційних процесів»та інших заходах.

Електронна медицина – це майбутнє людства. Процеси по її створенню та вдосконаленню є незворотними, тому треба оцінити її суттєві переваги та зробити все для налагодження ефективної роботи всіх можливих систем зв’язку між пацієнтом, та лікарем.

Читайте також: Медичне право в Україні: проблеми, перспективи, шляхи розвитку

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED