Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Щороку 15 мільйонів дітей у світі народжується передчасно – ВООЗ

Щороку 15 мільйонів дітей у світі народжується передчасно – ВООЗВсесвітня організація охорони здоров’я наводить сумну статистику: щороку близько 15 мільйонів дітей у світі народжується передчасно, що тягне за собою значні ризики для їхнього життя та здоров’я. До того ж, з року в рік їхнє число зростає.

Передчасно народженими вважаються діти, які з’являються на світ при терміні вагітності менше 37 тижнів. Вони діляться на такі категорії:
  1. Діти, народжені вкрай передчасно – строк вагітності менше 28 тижнів.
  2. Діти, народжені значно передчасно – строк вагітності від 28 до 32 тижнів.
  3. Діти, народжені помірно та незначно передчасно – строк вагітності від 32 до 37 тижнів.
Найбільша проблема передчасних пологів в тому, що ускладнення в їх результаті є головною причиною смертності дітей віком до 5-ти років. Також передчасне народження може вкрай негативно впливати на здоров’я дитини впродовж усього її життя. У 2015 році близько 1 мільйону передчасно народжених дітей померло, про це свідчить офіційна статистика ВООЗ.

Показник передчасних пологів від загального числа усіх пологів суттєво варіюються в залежності від країни. Він коливається від 5 до 18%. Найбільше недоношених дітей народжується в Індії, Китаї, Нігерії, Пакистані, Індонезії.

За висновками ВООЗ, 15 мільйонів щороку – це надзвичайно високий показник, адже це майже кожна десята народжена дитина у світі. Ті діти, яким пощастило вижити після передчасних пологів, часто набувають інвалідність на все подальше життя, що теж є величезною проблемою. Адже кожна людина заслуговує на нормальну якість життя.

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує: більше 75% передчасно народжених дітей можна врятувати завдяки кваліфікованим діям медичного персоналу під час проведення реанімаційних дій, грамотному та тривалому догляду за такими малюками. Також нині впроваджується попередження передчасних пологів шляхом введення вагітній жінці, що має певні ризики з цього питання, антенатальних ін’єкцій стероїдів. Крім того, надзвичайно важливе значення має впровадження в перинатальних медичних закладах методу кенгуру – забезпечення контакту «шкіра до шкіри» матері та дитини, яка зарано з’явилася на світ, а також популяризація грудного вигодовування. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED