Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Розслідування фактів материнської смертності в Україні буде проводитися за світовими стандартами – МОЗ

Розслідування фактів материнської смертності в Україні буде проводитися за світовими стандартами – МОЗУ Міністерстві охорони здоров’я нарешті звернули увагу на факт існування материнської смертності в Україні, пов’язаної з патологіями під час вагітності та пологів. У відомстві стверджують, що вже зараз розслідування проводяться за світовими стандартами, рекомендованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Материнська смертність, на жаль, і досі існує в усіх країнах світу, але її показники відрізняються в залежності від ступеню розвитку держави взагалі та системи охорони здоров’я зокрема. Фонд народонаселення ООН надає таку статистику: у 2015 році більше 300 тисяч жінок померли через невдалу вагітність чи пологи.

У МОЗ зазначають: материнська смертність – це один з головних показників здоров’я нації. Щоб знизити чисельність її випадків, слід проводити ґрунтовний аналіз причин, які спричиняють це страшне явище. Виявлення причин допоможе розробити стратегії порятунку як матерів, так і їхніх новонароджених дітей у майбутньому.

В Україні досі існує система аналізу випадків материнської смертності, яка залишилася нам у спадок ще з радянських часів. Вона дуже погано себе зарекомендувала у питанні покращенні показників успішних пологів та ведення вагітності. Крім того, у МОЗ зазначають, що статистика материнської смертності в нашій країні часто фальсифікується. У міністерстві пропонують забути про показові покарання лікарів, а, натомість, розслідувати зазначені випадки чесно та неупереджено.

Завдання сучасної конфіденційної системи дослідження випадків материнської смертності – виявлення як медичних, так і немедичних чинників, що можуть провокувати найгірший сценарій розвитку подій.

У МОЗ стверджують, що починають розгляд випадків материнської смертності за світовими стандартами, опираючись на рекомендації таких авторитетних організацій, як ВООЗ та Фонд народонаселення ООН. Чи покарають після цього хоча б одного медика, чи стануть більш відповідальними вагітні жінки, породіллі та члени їхніх сімей, чи будуть супроводжуватися дії МОЗ інформаційними кампаніями? Про це стане відомо вже скоро.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED