Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Близько 70% спалахів харчових отруєнь в Україні фіксується в дитячих колективах – Держпродспоживслужба

Близько 70% спалахів харчових отруєнь в Україні фіксується в дитячих колективах – ДержпродспоживслужбаУ поточному році близько 70% спалахів харчових отруєнь фіксувалося саме в дитячих колективах: в таборах, санаторіях, на базах відпочинку, у садочках і школах. Про це повідомляє ІА «Уніан» з посиланням на Держпродспоживслужбу.

За останні 8 місяців зареєстровано 12 випадків харчових отруєнь у дитячому колективі в Одеській області, 7 – у Київській, менша кількість – в інших регіонах країни. Усього було розслідувано 105 спалахів масових гострих кишкових захворювань, у результаті яких постраждала 1461 людина, 1089 з яких – діти.

По кожному випадку захворювання у закладі громадського харчування Держспоживслужба проводила розслідування. За її висновками, до основних причин спалахів можна віднести:
  • грубе порушення технології приготування страв;
  • недотримання строків та температурного режиму зберігання продуктів;
  • нехтування правилами товарного сусідства під час зберігання харчових продуктів;
  • порушення дезінфекційного режиму;
  • порушення строків проходження медичних оглядів працівниками;
  • недотримання правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв;
  • придбання продуктів для приготування їжі без сертифікатів якості, у місцях несанкціонованої торгівлі.
Держспоживслужба всю вину за можливість цих порушень покладає на мораторій про тимчасову заборону перевірок закладів громадського харчування, через що в них порушуються всі можливі норми та правила.

Дитячий організм є найбільш чутливим до негативних впливів зовнішніх факторів, це наочно ілюструє наведена статистика. Тож керівникам закладів, де годують дітей, слід бути вдвічі обачнішим, щоб не наражати на небезпеку дітлахів.

До симптомів отруєння відносяться нудота й блювання, діарея, біль у животі, підвищення температури тіла, втрата апетиту. Якщо є перелічені симптоми, варто уникати зневоднення організму, яке є найбільш небезпечним під час отруєння. Слід багато пити теплої рідини та обов’язково звернутися за медичною допомогою.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED