Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дефіцит бланків для видачі лікарняних вже скоро буде усунено – інформація МОЗ

Дефіцит бланків для видачі лікарняних вже скоро буде усунено – інформація МОЗЗ 22 серпня поточного року бланки листків непрацездатності (в народі – лікарняні) почали поставлятися в регіони, де відчувався їх дефіцит впродовж всього літа. Їх відправили у Дніпропетровську, Київську, Донецьку, Луганську, Запорізьку, Кіровоградську, Львівську, Тернопільську, Чернівецьку, Полтавську, Харківську, Чернігівську області та місто Київ. На черзі й інші регіони країни. Інформацію про це МОЗ опублікувало на своєму офіційному сайті.

Отже, вже зовсім скоро видача листків непрацездатності по всій Україні буде виконуватися у штатному порядку. У серпні 2017 року МОЗ відповідно до укладеного договору з ДП Поліграфічний комбінат «Зоря» закупило близько 7,5 мільйонів вказаних вище бланків на загальну суму більше 2,7 мільйонів гривень. Дане державне підприємство перемогло на торгах.

Чому ж таким важливим є питання своєчасної поставки до регіонів бланків листків непрацездатності? Справа в тому, що коли у медичного закладу закінчуються ці бланки, хворим видається довідка про перенесену хворобу. Проте ця довідка не є підставою для виплати фінансової допомоги, передбаченої державної за період хвороби (тобто, лікарняні на підставі довідки не виплачуються). Цей документ, який є тимчасовим замінником необхідного бланку, лише підтверджує поважну причину відсутності людини на роботі.

Отже, щоб отримати законну фінансову допомогу за перебування на лікарняному, людині необхідно після появи бланків листків непрацездатності у медичному закладі обміняти видану довідку на правильно оформлений лікарняний лист. І лише після цього можна сподіватися на законну грошову компенсацію. Оскільки необхідних бланків у багатьох регіонах країни не було вже з початку літа, то люди, які хворіли ще у червні-липні досі не отримали гарантованої державою фінансової допомоги.

Бланки листків непрацездатності періодично закінчуються в усіх медичних закладах, проте їхнє керівництво повинно мати змогу вчасно їх дозамовляти. В Україні ж типовою є ситуація закінчення бланків, закуплених за бюджетні кошти минулого року, при цьому бланки, які мають бути закуплені за кошти поточного року, ще не виготовлено. Все це відбувається через затягнуту процедуру тендерів, а також несвоєчасне виділення бюджетних коштів на дану потребу. Чи зміниться ситуація в наступному році, покаже час. Але одне є очевидним: люди мають право вчасно отримувати свої кошти, а держава з року в рік грубо порушує їхні права в цьому питанні.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED