Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні є людський імуноглобулін проти правцю – МОЗ

В Україні є людський імуноглобулін проти правцю ¬– МОЗВ Україні знову зафіксовано випадок правцю у невакцинованої дитини. Цього разу захворіла 7-річна дівчинка з Хмельницького, постраждала від народження не мала жодного щеплення через відмову батьків імунізувати дитину. Інформацію про цей випадок можна знайти на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я України у Facebook, а також на сайті МОЗ.

Повідомлення про новий випадок правця надійшло до МОЗ 4 вересня о 17 годині вечора, після чого необхідну дозу людського імуноглобуліну проти правця було направлено до Хмельницького, і пацієнтці він був введений о 10 годині ранку 5 вересня. Попри це рідні дитини продовжували шукати незареєстровану в Україні протиправцеву сироватку російського виробництва, не довіряючи дії препарату, наданого МОЗ.

У Міністерстві охорони здоров’я України наголошують про наявність в нашій державі протиправцевого імуноглобуліну в достатній кількості. Він зберігається в МОЗ та в терміновому порядку направляється до лікарні, в якій зафіксовано випадок правцю. Цей препарат європейського виробництва за своїми властивостями нічим не поступається російській сироватці, яку раніше використовували в Україні. На сайті МОЗ надано наступну попереджувальну інформацію щодо застосування протиправцевої сироватки російського виробництва: «Препарати, що є незареєстрованими в Україні, не мають жодного міжнародного сертифікату якості. Через відсутність офіційної дистрибуції в країні вони завозяться протизаконно, тож немає ніякої гарантії щодо дотримання холодового ланцюга».

Наразі 7-річна Віка з Хмельницького бореться за своє життя. Вона поранилася ще 31 серпня, але батьки звернулися за медичною допомогою лише після появи в дитини симптомів правцю – 4 вересня по обіді.

Лікарі вкотре закликають батьківВ Україні є людський імуноглобулін проти правцю ¬– МОЗ захищати своїх дітей шляхом проведень профілактичних щеплень. У МОЗ заявляють, що всі необхідні вакцини в державі є, і діти лишаються невакцинованими лише через позицію батьків у цьому питанні. У профільному міністерстві констатують, що людський імуноглобулін проти правцю, який вводиться людині у разі зараження, теж є в необхідній кількості, але він не є настільки ж ефективним, як вакцинація. Величезну роль відіграє раннє введення імуноглобуліну, але це є практично неможливим з двох причин:
  1. Симптоми правця проявляються лише за декілька днів після поранення.
  2. Імуноглобулін знаходиться на складах МОЗ, і щоб доставити його до лікарні в необхідному регіоні треба час.
Тож ніхто не дає гарантії видужання людини навіть у разі введення протиправцевого імуноглобуліну. Отже, єдиними варіантом захисту є вакцинація. Сподіваємося на повне одужання 7-річної Віки з Хмельницького та на підвищення рівня відповідальності батьків за життя власних дітей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED