Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гарбузове насіння – джерело вітамінів та корисних мікроелементів

Гарбузове насіння – джерело вітамінів та корисних мікроелементівПро корисні властивості гарбуза сьогодні широко відомо. Проте слід відзначити, що корисною для здоров’я є не лише м’якоть, а й насіння, яке широко використовується в кулінарії, народній медицині та навіть косметології. Крім того, з гарбузового насіння виготовляють олію, яку теж рекомендовано вживати у їжу.

Насіння гарбуза містить багато корисних мінералів, таких як цинк, залізо, кальцій, калій, магній, фосфор. Також в ньому є вітаміни А, групи В, D, Е, К та інші корисні для людини речовини. Дослідження показали, що регулярне вживання гарбузового насіння знижує ризик розвитку онкологічних хвороб. Крім того, воно позитивно впливає на опірні процеси в організмі, який бореться з раковим клітинами.

Завдяки цинку, що входить до його складу, гарбузове насіння забезпечує нормальну працездатність мозку, а також знімає дратівливість, втому, покращує пам’ять, нормалізує сон. Також виявлено, що гарбузове насіння сприяє зміцненню судин, покращенню роботи серця, складу крові. Воно допомагає нормалізувати тиск і взагалі рекомендоване людям, які мають проблеми із функціонуванням серцево-судинної та нервової системи.

Насіння гарбуза допомагає вагітним подолати напади нудоти під час токсикозу, також може посприяти покращенню самопочуття під час морської хвороби. Дуже корисним це насіння є для чоловіків, адже воно попереджує розвиток простатиту.

Косметологи недаремно люблять гарбуз та його насіння: його вживання сприяє зміцненню волосся, покращенню стану шкіри. А регулярне вживання гарбузового насіння допомагає омолодити організм та уповільнити процеси старіння.

Дітям теж варто їсти насіння гарбуза з декількох причин: по-перше, воно є прекрасним заспокійливим; по-друге, зміцнює імунітет, по-третє, є природним засобом проти глистів.

Проте лікарі застерігають: не варто вживати гарбузове насіння у дуже великій кількості, щоб уникнути проблем з травленням. Крім того, рекомендовано їсти висушене насіння, а от обсмажене та очищене втрачає більшу частину своїх корисних властивостей. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED