Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чоловіче здоров`я: чому треба робити УЗД з метою профілактики

На жаль, не всі чоловіки приділяють належну увагу профілактиці захворювань сечостатевої системи. Андрологи і урологи посилаються на статистику: чоловіки-пацієнти йдуть до лікаря, коли вже «притисло», але будь-яке захворювання легше попередити, ніж лікувати. Сучасний, швидкий, безпечний і інформативний спосіб діагностики - це дослідження сечостатевої системи за допомогою ультразвуку. Це дослідження допомагає як переконатися, що з чоловічим здоров'ям все гаразд, так і призначається фахівцями, коли чоловіка турбують проблеми, характер яких поки не з'ясований.

Які органи досліджує «чоловіче» УЗД

Проводячи УЗД-діагностику органів малого таза, лікар оцінює стан:
  • сечового міхура, нирок, сечоводів
  • простати - передміхурової залози
  • насіннєвих пухирців - парних залоз, розташовані позаду простати;
  • статевого члена
  • прилеглих до органів тканин і лімфовузлів.
УЗД-діагностику чоловічої сечостатевої системи проводять трансабдоминальним або трансректальним методом.

Методи проведення УЗД для чоловіків

При трансабдоминальном УЗД фахівець з допомогою ведення датчика по передній стінці живота отримує інформацію на екрані обладнання. При трансректальном УЗД (ТРУЗІ) фахівець вводить датчик в пряму кишку: таке дослідження більш інформативно і дозволить виявити не тільки простатит, аденому простати або рак на самому початку хвороби, що забезпечить успішність лікування. Але і камені в сечовому міхурі, нирках, дрібні кісти, зміни в структурі насінних пухирців і передміхурової залози, - ці важливі нюанси при трансабдоминальном УЗД не виявляються. 

Чи потрібна чоловікові спеціальна підготовка до УЗД?

Складною спеціальної підготовки до ультразвукового дослідження сечостатевої системи не потрібно. Перед проходженням трансабдоминального дослідження чоловікові необхідно випити близько літра негазованої води за годину до обстеження. Або пити рідину в своєму звичному режимі, але не мочитися за 3-4 години до проходження УЗД. Однак якщо сечовий міхур наповниться недостатньо, то лікар попросить вас ще пити воду і чекати поки наповнення сечового міхура буде повним.

При трансректальном УЗД в день діагностики або ввечері перед сном потрібно очистити нижній відділ кишечника за допомогою очисної клізми. Всі нюанси проведення даної процедури лікар розповість на попередній консультації або фахівець по телефону під час запису на УЗД сечостатевої системи. При загостренні геморою і глибоких тріщинах прямої кишки трансректальное УЗД не проводиться. Обрати клініку, в якій працюють справжні професіонали та застосовується сучаснаУЗД-діагностикаВам допоможе публічний реєстр медичних установ України.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм