Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікарська помилка: як захистити лікаря та пацієнта

Лікарська помилка: як захистити лікаря та пацієнтаПоняття “Лікарська помилка” не є законодавчо закріпленим та застосовується юристами у випадках настання несприятливих подій для пацієнта. Однак відповідальність за її скоєння несуть лікарі в усіх країнах світу. Розберемо детальніше чи існує медичне страхування медичної помилки та які її види існують.
Лікарська помилка - недосконалість в роботі, що розвинулася попри сумлінне виконання лікарем своїх обов’язків. Відповідне дане поняття необхідно відрізняти від нещасного випадку (коли виникли наслідки які неможливо було передбачити та попередити) та професійного правопорушення, коли дії були свідомі та направлені на завдання шкоди пацієнту.
Лікарські помилки класифікуються відповідно типу патології, під час лікування якої вона виникла (бронхіальна астма, інфаркт).
 
Беручи до уваги перебіг діагностики та лікування, помилку класифікують залежно від етапного процесу, а саме діагностична, лікувально-тактична, технічна, деонтологічна та організаційна.
 
Також лікарські помилки вміщують об'єктивні та суб'єктивні причини, які включають складність лікарської професії, велике опирання на сучасні медичні технології, дія людського фактора, вузька спеціалізація, індивідуальні особливості організму та наслідки призначеного лікування. 
 
Експерти зазначають, що мінімізувати ризик розвитку помилки можливо пов'язавши автоматизацію та цифровізацію більшості процесів у медичній сфері.  
Адже за статистикою тільки 20% лікарських помилок викликаються людським фактором, інші 80% виникають внаслідок недосконалості медичних технологій та дефіциту медичного обладнання.

Страхування медичного персоналу

Сьогодні у світовій практиці використовується метод, який дає можливість захистити як лікаря, так і пацієнта. Відбувається це завдяки обов'язкового страхування професійної відповідальності лікаря.  Так до страхування професійної відповідальності медичних працівників належить неумисне заподіяння фактичної прямої шкоди життю та здоров’ю пацієнта внаслідок певних дій з його лікування. Експертизою оцінюється завдана шкода, а компенсування надає не медичний працівник чи медична установа, а страхова компанія.
 
Для нашої країни питання страхування відповідальності медиків стає актуальним. Оскільки медичні установи стали неприбутковими підприємствами, відповідно пацієнти можуть позуватися як на окрему особу, так і клопотати про стягнення відповідальності з медичного закладу.
Тому зацікавленість у питанні страхування відповідальності медиків медичними закладами має бути присутня.  
 
Кого страхують від медичної помилки?
Заклад охорони здоров'я може застрахувати від медичної помилки як весь медичний персонал, так і ряд спеціальностей з підвищеним ризиком - хірурги, акушери-гінекологи, анестезіологи, неонатологи, реаніматологи, стоматологи.
Випадки, які підлягають страхуванню:
  1. Встановлення діагнозу.
  2. Надання рекомендації з лікування та призначення відповідно лікування.
  3. Проведення оперативних втручань та певних медичних маніпуляцій.
Які відшкодування надаються при страхуванні лікарської помилки?
Зазначимо, що відшкодування лікарської помилки здійснює страхова компанія, а не лікарня. Об'єм відшкодування залежатиме від рівня укладеного страхового договору та зазвичай включає наступні витрати:
  1. Компенсація шкоди, яка заподіяна здоров'ю чи життю пацієнта.
  2. Втрачений заробіток пацієнта внаслідок погіршення працездатності.
  3. Витрати які є необхідними для відновлення здоров'я та відшкодування моральної шкоди.
  4. Видатки на ведення судових справ.
Страхування професійної діяльності лікарів від медичної помилки являється єдиним сучасним механізмом захисту професійних інтересів лікарні.  
 
Сьогодні в епоху високих технологій існує можливість безперешкодного знаходження лікаря в інтернеті, відповідно це одразу дає можливість створити чітку базу клієнтів, а пацієнту - ознайомитися з відгуками про того чи іншого спеціаліста. 
Така диджиталізація є суттєвим кроком на шляху до надання медичних послуг високої якості.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED