Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лупа – вічна проблема. Чому з’являється, як позбутися: поради косметологів

Лупа – вічна проблема. Чому з’являється, як позбутися: поради косметологівЛупа – це досить поширена проблема, періодично вона виникає майже в кожної людини. Вона з’являється через прискорення процесу відшарування частинок шкіри голови впродовж тривалого періоду часу. Лупа – це захворювання шкіри голови, яке періодично виникає у майже половини населення землі, незважаючи на вік людини, стать чи етнічну приналежність.

Чому виникає лупа?

Причини виникнення лупи цікавлять багатьох людей. Дерматологи стверджують, що найчастіше лупа з’являється через наступні фактори:
  1. Себорея, або неправильна робота сальних залоз. Мова йде про дисбаланс салоутворення, який призводить до недостатнього або, навпаки, надмірного вироблення шкірного сала та зміни хімічного складу сального секрету. Виникає себорея через порушення обміну речовин, збої у роботі імунної системи людини, особливості харчування, забрудненість шкіри голови тощо.
  2. Грибкове ураження шкіри голови. Коли саловиділення недостатнє, лупа покриває волосся та шкіру під ним. Іноді цей процес пов’язаний із активізацією грибкаPityrosporum Ovale. Він дає про себе знати, якщо людина відчуває стрес, неправильно харчується, перевтомлюється. Тоді грибок активізується, що призводить до прискорення росту епідермальних клітин.
  3. Індивідуальні особливості організму. До них можна віднести особливості секреції шкіри, її будови, спадкову схильність до лупи тощо.

Сприятливі для лупи фактори

Існують певні закономірності щодо виникнення лупи, наприклад:
  1. Люди, які страждають на псоріаз чи екзему, частіше мають лупу.
  2. Хворі та певні неврологічні розлади (наприклад, хворобу Паркінсона), схильні до появи лупи.
  3. Люди, які перенесли серцеві напади, а також ті, у яких слабкий імунітет, часто мають лупу.
  4. Експерти доводять, що існує прямий взаємозв’язок між психічними перенавантаженнями та стресами і лупою.

Косметологи радять: засоби від лупи

Якщо лупа не є запущеною хворобою, вилікувати її можна шляхом застосування спеціального шампуню та стабілізації свого способу життя. Однак, якщо лупа не щезає, варто звернутися за консультацією до дерматолога.

Більшість засобів від лупи мають у своєму складі інгредієнти з антибактеріальними та протигрибковими властивостями, відповідають за зниження швидкості вироблення клітин, сприяють видаленню лупи, усувають лущення шкіри.

Косметологи зазначають, що шампуні від лупи треба використовувати за наступним правилом: їх слід наносити на вологе волосся і залишити на шкірі голови на 5 хвилин. Якщо змити шампунь швидше, активні компоненти не встигнуть подіяти.

Лікувальні креми, маски чи лосьйони використовуються у комплексі із шампунями, їх необхідно тримати на голові 20-30 хвилин.

Також не можна забувати про дієту: їжа повинна бути багатою на вітаміни та клітковину. В раціоні мають бути кисломолочні продукти. Вживання жирного та солодкого слід обмежити. Крім того, необхідно випивати не менше 2 літрів води на день.

А взагалі, варто спочатку знайти причину виникнення лупи, а вже потім її лікувати. Якщо це стрес, слід переглянути свій спосіб життя, заспокоїтися, відпочити. Якщо це грибок, допоможуть протигрибкові препарати. Якщо лупа є наслідком поганої роботи імунітету, слід порадитися з лікарем, як можна його зміцнити. Тож, якщо лупа виникає знову і знову, без кваліфікованої медичної допомоги не обійтися.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм