Загострення гастриту під час свят: як не допустити?
Гастрит – це хвороба шлунку, під час якої запалюються його слизові оболонки. Він буває гострим та хронічним. Якщо хвороба протікає в хронічній формі, то запалення може бути раптовим на не прогнозованим. Дуже часто випадки загострення хронічного гастриту фіксуються на перші дні нового року. Причина проста – святкування новорічних та різдвяних свят, традиційні застілля, зловживання алкоголем.
Якщо загострення незначне, допоможе часте дрібне харчування, відмова від гострої, пряної, копченої, солоної, солодкої та гарячої їжі. Якщо з’являється печія, на допомогу прийдуть антацидні препарати, нормалізувати травлення зможуть ферментні та жовчогінні препарати.
Якщо симптоми проявляються інтенсивно, без допомоги лікаря не обійтися. Він проведе необхідну діагностику та пропише курс лікування, який, зазвичай, є досить тривалим та недешевим. Тому варто замислитися, чи варто провокувати загострення своєю необачною поведінкою?
Новий рік та Різдво – чудові свята, яких всі так очікують впродовж року. Не варто отруювати ці дні боротьбою із загостреним хронічним гастритом. Прості поради та певна міра самоконтролю допоможуть уникнути неприємностей зі шлунком та гарно провести вихідні.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Чому виникає загострення гастриту? Як його не допустити?
Неприємними симптомами загострення гастриту є: нудота, відрижка, печія, тяжкість у шлунку, біль в животі. Головні причини загострення наступні:- переїдання;
- порушення режиму сну;
- вживання «тяжких» для шлунку страв;
- зловживання алкоголем;
- паління;
- стрес.
- Продумати святковий стіл таким чином, щоб їжа була не лише смачна, а й корисна. Треба постаратися відмовитися від майонезних салатів, занадто жирних, перчених, пересмажених страв.
- Обмежити вживання їжі у нічний час. Організм звик вночі спати, а не їсти, тому їжа буде погано перетравлюватися.
- Не забувати про сніданки, які «запускають» роботу шлунково-кишкового тракту та весь день.
- Вживати більше овочів.
- Обмежити вживання солодощів: випічка та шоколад – не найкращі друзі шлунку, який страждає на гастрит.
- Звести до мінімуму вживання алкоголю.
Які симптоми хронічного гастриту?
Якщо кислотність шлункового соку підвищується, то симптоми будуть наступні:- печія;
- відрижка з кислим присмаком;
- тяжкість у шлунку;
- тупий біль у верхніх відділах живота, який виникає та посилюється після їжі;
- наліт на язиці сіро-білого кольору;
- запори.
- нудота;
- тяжкість шлунку;
- тупий біль «під ложечкою»;
- відрижка з тухлим, неприємним присмаком;
- здуття живота;
- проноси.
Як лікувати приступ гастриту?
Симптоми гастриту з’являються впродовж 6-12 годин після дії фактора, що провокує загострення. Тому відчути їх можна вже 1 січня.Якщо загострення незначне, допоможе часте дрібне харчування, відмова від гострої, пряної, копченої, солоної, солодкої та гарячої їжі. Якщо з’являється печія, на допомогу прийдуть антацидні препарати, нормалізувати травлення зможуть ферментні та жовчогінні препарати.
Якщо симптоми проявляються інтенсивно, без допомоги лікаря не обійтися. Він проведе необхідну діагностику та пропише курс лікування, який, зазвичай, є досить тривалим та недешевим. Тому варто замислитися, чи варто провокувати загострення своєю необачною поведінкою?
Новий рік та Різдво – чудові свята, яких всі так очікують впродовж року. Не варто отруювати ці дні боротьбою із загостреним хронічним гастритом. Прості поради та певна міра самоконтролю допоможуть уникнути неприємностей зі шлунком та гарно провести вихідні.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове