Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергічна реакція на укус комахи: основні симптоми та методи лікування

Алергічна реакція на укус комахи: основні симптоми та методи лікуванняВлітку поширеності набирають різноманітні патології. І укуси комах та негативна реакція на них не є виключенням. Звісно, що більшість випадків мають незначну реакцію, що проявлятиметься гіперемією, набряком та свербежем у місці укусу. Ознаки зникатимуть протягом декількох годин. 

Однак існує відсоток людей, для яких укус може становити тяжку реакцію, та навіть викликати летальний результат.  
 
Механізм розвитку алергії на укус комахи полягає в реакції імунної системи на незнайомі речовини клітинами, які можуть виявити конкретного чужогена. 
 
При першому випадку укусу, імунна система може виробити відносно невелику кількість антитіл IgE, які націлені на отруту цієї комахи. Повторні випадки та реакції на такий самий тип комахи спричиняє відповідь антитіл IgE набагато швидше та енергійніше. Ця відповідь IgE призводить до вивільнення гістаміну та інших запальних хімічних речовин, які й викликають симптоми алергії.

Основні причини

Виділяють три сімейства комах, які найбільше викликають алергічну реакцію. Прикладом представників є мурахи, бджоли та вепіди (шершні, оси).

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття.
  2. Почервоніння.
  3. Набряк (в області укусу, а іноді й за його межами)
  4. Шкірний висип або кропив’янка.
  5. Свербіж.
Це місцеві симптоми. Однак як зазначалося вище укус може спричинити більш серйозну реакцію яка діагностується як анафілаксія. Даний стан належить до невідкладних та потребує надання екстреної медичної допомоги. При серйозній алергічної реакції хворий може стикнутися з утрудненим диханням, набряком язика або горла, втратою свідомості та в критичних випадках зупинкою серця.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та аналізу виниклих симптомів. Додатково лікар алерголог проведе декілька тестів для діагностики алергії на отруту комах, таких як шкірний прик-тест, внутрішньошкірний шкірний тест або аналіз крові.
До прикладу при проведенні шкірного тесту, невелику кількість рідини, яка містить отруту комах наносять на передпліччя або спину та роблять прокол. Про алергію свідчитиме поява піднятої червоної плями протягом 20 хвилин з моменту нанесення.Також під час аналізу крові визначаються антитіла імуноглобуліну Е (IgE) до отрути комах.
 
Зазвичай при незначній вираженості симптомів пацієнтові для зниження дискомфортних симптомів можуть знадобитися антигістамінні препарати та кортикостероїди.
 
Звісно, що поява специфічних симптомів та лікування залежатиме від виду комахи. До прикладу при ураженні вогняною мурахою на місці укусу з’являється свербляча кропив’янка або шишка, яка зазвичай зникає протягом 30–60 хвилин. Після цього формується невеликий пухир, який упродовж доби наповнюється гнійним вмістом. Тому дії лікаря полягатимуть в запобіганні вторинного інфікування, яка може виникнути при розриві пухирця.  

Найбільш серйозною реакцією на укус комахи є алергічна. Цей стан вимагає негайної медичної допомоги. Невідкладна допомога зазвичай включає введення певних препаратів, таких як адреналін, антигістамінні препарати, а в деяких випадках і кортикостероїдів, внутрішньовенних рідин, кисню та інших методів лікування.

Ін'єкційний адреналін для самостійного застосування часто призначають як екстрений рятувальний препарат для лікування алергічної реакції.

З метою довготривалого лікування алергії на укуси комах проводиться імунотерапія отрутою. Метод передбачає введення поступово зростаючих доз отрути для зниження чутливості пацієнта до неї. Це може зменшити ризик майбутньої алергічної реакції на загальну популяцію. 

Надалі важливо розуміти, що при розвитку алергічної реакції на укус комахи, існує більше шансів отримати подібну або більш серйозну реакцію, якщо ужалить той самий вид. Тому необхідно вчитися запобігати таким випадкам, дотримуючись певних правил. До прикладу потрібно захищатися одягом перебуваючи на вулиці, а також не використовувати сильні парфуми, де можуть бути комахи.
Також варто бути обережними коли їсте на вулиці, оскільки комах приваблює запах їди.
 
При наявності раніше випадків анафілаксії доцільним буде носити медичний браслет та мати з собою набір для автоматичного введення адреналіну.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм