Перевозка больных

Визначаємо рівень радіації самостійно

Дозиметр-радиометр бытовой МКС-05 ТЕРРА-ПРаніше визначити рівень радіації могли тільки спеціалісти різних науково-дослідних лабораторій, інститутів та фахівці підприємств, які мали відношення до деяких галузей промисловості. 
Пересічному громадянину це було недоступно, тому що приладів для побутового використання не було.

Сьогодні ця процедура доступна для кожного, хто придбав дозиметр радіації (радіометр) – прилад для замірів і визначення дози іонізуючого випромінювання, отриманої за певний період часу самим приладом і користувачем, наприклад при перебуванні у радіоактивній зоні, або при користуванні матеріалами, які є джерелами іонізуючої радіації.
 

Принцип роботи


Чутливий елемент пристрою заповнюється аргоном, на нього подається напруга від двох електродів. При проходженні -променів крізь камеру датчика, що заповнений аргоном під напругою, газ іонізується, що підвищує здатність аргону проводити електричний струм. Виникає електричний заряд, який приводить до зменшення напруги на електродах до 0. Після цього камера швидко відновлюється, після чого вона готова до прийняття нової -частки.
Такі різкі зміни реєструє спеціальна мікропроцесорна плата і перетворює їх в цифрові показники.
Можна отримати показники за певний проміжок часу, наприклад за 1 секунду або хвилину.
 

Який прилад придбати


Сучасний ринок приладів для вимірювання рівня радіації пропонує моделі різних виробників. Щоб зрозуміти, як вибрати дозиметр радіації, треба ознайомитись з основними виробниками і їх моделями:
 
1.   ECOTEST(Україна)
 
•         Дозиметр-радіометр побутовий МКС-05 ТЕРРА-П. Використовується для замірів ПЕД (потужності еквівалентної дози) гамма-випромінювання, ЕД (еквівалентної дози) гамма-випромінювання, оцінювання поверхневого радіонуклідного забруднення.
Призначений для побутового використання. Працює в режимі годинника і будильника.
Можна визначити радіаційну чистоту місцевості, побутових предметів, одягу, транспортних засобів, будівельних матеріалів, харчових продуктів, наприклад фруктів, ягід, грибів.
Дозиметр подає звукові сигнали при перевищені допустимої дози -випромінювання,, виставленого часу будильника, а також при розрядженні батареї. Габарити – 120*52*26 мм, вага – 0,2 кг;
 
2.   СОЕКС (Росія)
 
•         Дозиметр СОЕКС-01М Прайм дає можливість отримувати новий результат кожну секунду.
В пам’яті приладу зберігається кожне вимірювання, ці показники можна завжди проглянути. Э таймер, режим глибокого сну, який допомагає економити заряд батареї. Елементи живлення можна заряджати, не виймаючи їх із дозиметра. В неперервному режимі прибор може робити до 1000 годин (40 днів).
Функція «пошук» дозволяє прискорити реакцію дозиметра на змінення радіаційного фону.
Габарити – 10,5*4,3*1,8 см, вага – 57 г.
•         Дозиметр-нітратестер, экотестер СОЕКС 2 призначений для визначення рівня радіації і кількості нітратів в овочах, фруктах, м’ясі. Персональний прилад, який можна покласти в кишеню і проводити вимірювання, коли стане потреба (наприклад, вибираючи овочі на базарі). В автономному режимі може працювати до 10 годин.В меню прилада занесені різні продукти харчування і нормативні показники. Вимірювання радіактивного випромінювання проводиться вбудованим лічильником Гейгера-Мюллера (β-,γ-, рентгенівського випромінювання). Прилад не потребує особливих знань і навичок для правильного використання. Його можна використовувати у любу пору року, завдяки розширеному діапазону температур (-20-+50С). Габарити – 14,4*4,7*1,7 см
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED