Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

“Міста долають діабет”: Київ долучається до міжнародної програми для боротьби з цукровим діабетом

“Міста долають діабет”: Київ долучається до міжнародної програми для боротьби з цукровим діабетом Київ долучився до міжнародної програми «Міста долають діабет», основна мета якої – вчасна діагностика, якісне лікування та профілактика цукрового діабету серед населення. 
 
Сьогодні, 19 листопада відбулася презентацію міжнародної програми «Міста долають діабет» (Cities Changing Diabetes), до якої у 2021 році долучається Київ. 
 
«Міста долають діабет» – програма державно-приватного партнерства, яка прагне зупинити поширення цукрового діабету. 
Саме сьогодні Посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен, Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко та генеральний директор компанії «Ново Нордіск Україна» Владислав Мороз підписали Протокол про наміри щодо співробітництва у сфері боротьби з цукровим діабетом.
 
Також лікарі та державні експерти провели обговорення проблем поширення діабету, та насамперед лікування та профілактика цього захворювання в Києві та Україні.
 
Серед запрошених спікерів, були присутні:
  • Олє ЕГБЕРГ МІККЕЛЬСЕН, Надзвичайний та Повноважний Посол Данії в Україні;
  • Ганна СТАРОСТЕНКО, заступниця голови КМДА;
  • Владислав МОРОЗ, генеральний директор «Ново Нордіск Україна»;
  • Любов СОКОЛОВА, лікарка-ендокринолог;
  • Дмитро СКІРГІКО, сімейний лікар;
  • Наталія ВЛАСЕНКО, керівниця Київського благодійного фонду «Діабетик».
 
Наразі в Україні близько 3,5 млн українців живуть з діабетом, однак лише 1,2 млн знають про це та отримують лікування.
 
Запізно виявлений та лікований цукровий діабет є серйозним фактором ризику розвитку таки важких ускладнень як серцево-судинні захворювання, ретинопатії, нефропатії, ампутації нижніх кінцівок тощо. 
 
Важливо враховувати й те, що діабет та його ускладнення впливають на якість життя людей, систему охорони здоров'я та суспільство.
Саме тому у 2014 році в Данії запустили ініціативу «Міста долають діабет», аби контролювати та припинити поширення діабету та ожиріння у містах. Започаткували її Центр діабету Steno в Копенгагені, Університетський коледж Лондона (UCL) та компанія «Ново Нордіск». За 7 років програма охопила 40 міст та понад 200 мільйонів людей у всьому світі, а Київ буде 41 містом-партнером, який приєднався заради досягнення спільної мети.
 
Так за словами Олє Егберга Міккельсена основна ціль програми це підійти до соціальних факторів, що можуть збільшувати вразливість до цукрового діабету II типу, серед людей, що проживають в містах аби попередити та контролювати захворювання. І насамперед це не лікування інсуліном, а саме дотримання здорового способу життя.
Також проводиться потужний фокус на комунікації: постери по всьому світі та навіть брендований поїзд метро. У Києві ж буде розташовуватися мобільна станція здоров'я, де можна буде перевірити рівень цукру, показники артеріального тиску, виміряти ІМТ. Вона буде доступна поруч зі станціями метро, торговими центрами. Увага буде акцентуватися на інформаційній кампанії, щодо заходів профілактики. Адже профілактика це завжди краще аніж лікування.
 
Ганна Старостенко, заступниця голови КМДА розповіла, що на збільшення випадків ЦД вплинула і пандемія COVID-19. Адже вона викликала обмеження у можливості вчасного звернення за допомогою, переживання частого стресу, проблеми з повноцінним харчуванням та відвідуванням спортивних залів. 
Пані Старостенко відзначила, що Київська Міська Рада прийняла міську цільову програму “Громадське Здоров'я”, якою також передбачено серію заходів щодо запобігання ЦД серед киян.
 
Владислав Мороз, генеральний директор «Ново Нордіск Україна» розповів детальніше про чинники які впливають на розвиток ЦД. Так до незмінних факторів належать:
  • похилий вік;
  • генетика;
  • етнічні особливості. 
До тих факторів, що підлягають впливу відносять ожиріння, харчування, спосіб життя. 
 
Щодо ініціатив, які заплановані в програмі, то до них відносять:
  1. Мобільна станція здоров'я (як зазначалося вище).
  2. Створення освітньо-культурного центру.
  3. Соціальна реклама у транспорті.
  4. Онлайн марафон та експертне обговорення.
Під час виступу сімейного лікаря, було наголошено щодо важливості так званої першочерговості інформаційної кампанії серед пацієнтів. Адже саме сімейний лікар може виявити ризики розвитку ЦД і відповідно зреагувати.
 
Лікарка-ендокринолог Любов Соколова також зауважила, що пункт номер один серед запобігання ЦД є обізнаність населення про фактори ризику, тактики з метою вчасного діагностування захворювання.
Цукровий діабет це спосіб життя, але до тієї хвилини доки не розвиваються ускладнення. А це вже є реальним захворюванням, що потребує дорогого та складного лікування.
 
Саме на основі вищевказаних даних й формуються чіткі цілі та заходи проєкту!
Дізнатися детальніше про програму можливо перейшовши за посиланням: https://diabet.org.ua/

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED