Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

З 1 жовтня 2021 року змінюється система забезпечення інсулінами пацієнтів з цукровим діабетом: що потрібно знати пацієнтам

 З 1 жовтня 2021 року змінюється система забезпечення інсулінами пацієнтів з цукровим діабетом: що потрібно знати пацієнтамКиїв, 28 вересня, 2021. Представники пацієнтських організацій людей з цукровим діабетом, представники органів державної влади та лікарі-ендокринологи обговорили зміни в системі забезпечення пацієнтів з цукровим діабетом препаратами інсуліну, які запроваджуються з 1 жовтня 2021 року.

В Україні понад 200 тисяч пацієнтів з цукровим діабетом потребують інсулінотерапії. Щоб тримати рівень цукру крові на нормальному рівні, пацієнти з інсулінозалежним діабетом повинні пожиттєво робити ін’єкції інсуліну: від двох до п’яти разів на день. Якщо не прийняти препарат вчасно, цукор у крові підвищиться до небезпечного рівня. У довгостроковій перспективі — це призводить до тяжких ускладнень серцево-судинної системи, нирок та зору.

З 1 жовтня 2021 року в Україні змінюється система забезпечення пацієнтів з діабетом препаратами інсуліну. Відтепер єдиним платником за препарати інсуліну буде Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Раніше за ліки сплачувала держава розподілом субвенцій до місцевих бюджетів у регіонах. 

За новою програмою реімбурсації інсулінів, пацієнт повинен отримати від свого сімейного лікаря направлення до лікаря-ендокринолога. Лікар-ендокринолог, в свою чергу, скласти індивідуальний план лікування пацієнта в електронній системі охорони здоров’я та виписати електронний рецепт на інсулін. За цим електронним рецептом пацієнти можуть отримати інсуліни в аптеках, які уклали договір з НСЗУ.

 З 1 жовтня 2021 року змінюється система забезпечення інсулінами пацієнтів з цукровим діабетом: що потрібно знати пацієнтамЛюдмила ПЕТРЕНКО, президент Міжнародної діабетичної асоціації України: «Наша пацієнтська спільнота вбачає багато ризиків для людей з діабетом через впровадження нової системи забезпечення інсулінами. По-перше, це пов’язано з нестачею лікарів-ендокринологів у регіонах. Якщо лікарів-ендокринологів недостатньо, то пацієнт не зможе його відвідати і отримати план лікування. Таким чином, пацієнт не отримає рецепт на інсулін, тобто не отримає життєво важливого лікування. По-друге, протоколи лікування не поновлені, і до початку 2022 року вони не будуть розроблені і затверджені. Це заважає лікарям-ендокринологам скласти план лікування. По-третє, електронний реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, був єдиним для роботи всіх лікарів. З 1 жовтня почнуть працювати 12 та більше електронних систем, і це ризик для захисту персональних даних пацієнтів та ефективної роботи лікарів».

 З 1 жовтня 2021 року змінюється система забезпечення інсулінами пацієнтів з цукровим діабетом: що потрібно знати пацієнтамНаталія ВЛАСЕНКО, голова благодійного фонду «Діабетик»: «У Києві сьогодні більше 15 тисяч пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, і лише близько трьох тисяч заповнених планів лікування, а це — лише 20%. До першого жовтня лишилося кілька днів. Ми чудово розуміємо, що до цього часу лікарі не встигнуть заповнити усі плани лікування. А це означає, що значна частина пацієнтів не зможе отримати інсулін. Якщо запуск механізму реімбурсації не перенесуть принаймні на 1 місяць, то він буде запущений умовно. Разом з тим, лікарі пройшли навчання по роботі за новою системою ще влітку. Але у Києві електронну систему охорони здоров’я під’єднали тільки після 15 вересня, тож лікарі-ендокринологи не мали можливості вчасно заповнити плани лікування для усіх пацієнтів».

 З 1 жовтня 2021 року змінюється система забезпечення інсулінами пацієнтів з цукровим діабетом: що потрібно знати пацієнтамВалентина ОЧЕРЕТЕНКО, голова Ради Української діабетичної федерації: «Перш за все слід усвідомити, що будь-які зміни мають покращити становище людини з діабетом, чи принаймні гарантувати право на доступ до інсуліну та мінімізувати ризики для життя. Адже відомо: без інсуліну людина з діабетом не може існувати.

Окрім вищезазначених питань маємо нагадати про те, що наразі по областях замало аптек уклали договори з НСЗУ на підключення до системи забезпечення інсулінами. Найменшу кількість пропозицій щодо укладання договору подали аптеки таких областей: Кіровоградська — 8, Волинська — 9, Луганська, Чернігівська — 11.

І, нарешті, вражає низький рівень поінформованості саме пацієнтів з діабетом. Проблема у тому, що більшість пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, навіть не знають, як саме отримати електронний рецепт. Зокрема, про те, що для цього потрібно підписати декларацію із сімейним лікарем, взяти направлення до ендокринолога, відвідати ендокринолога, який має внести план лікування до системи e-health та отримати електронний рецепт. У березні разом з НСЗУ ми розробили плакати з новим маршрутом отримання інсулінів для інформування пацієнтів. Та жодного плакату у поліклініці я так і не побачила. 

На мою думку, наразі головним питанням має стати прийняття Національної програми за напрямком цукровий діабет. У країнах, де працюють такі програми (а це понад 150 країн у світі), ефективність використання бюджетних коштів вища, а результати лікування цукрового діабету кращі».

 З 1 жовтня 2021 року змінюється система забезпечення інсулінами пацієнтів з цукровим діабетом: що потрібно знати пацієнтамДмитро САМОФАЛОВ, Т.в.о Голови Національної служби здоров’я України: «Проблеми, які зараз підіймають пацієнти з цукровим діабетом — підґрунтя, яке створило необхідність передачі плати за інсуліни від субвенції органам місцевої влади, до системи реімбурсації та її адміністрування НСЗУ. За всі роки існування системи субвенцій, ми спостерігали нестачу коштів для закупівлі інсулінів. Система, коли пацієнт залежить від рішення місцевої влади та фінансової спроможності кожної області — несправедлива. Наразі система охорони здоров’я вже готова до впровадження нового механізму реімбурсації інсулінів. Щодо реєстрів пацієнтів, хворих на цукровий діабет, то нова електронна система охорони здоров’я не потребує реєстрів. Оскільки будь-який епізод звернення до медичного закладу вноситься до електронної системи охорони здоров’я». 

Жанна СПІВАК, лікар-ендокринолог вищої категорії, к. м. н, завідувачка ендокринологічного відділення Сумської обласної клінічної лікарні, голова групи експертів з ендокринології управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації: «Нова модель забезпечення інсулінами пацієнтів з діабетом у перспективі має спростити шлях пацієнта в отриманні інсуліну. Але у нашій області електронна система почала працювати лише з 13 вересня. Тож на сьогодні створено лише 20% лікувальних планів. Також не усі медичні заклади у нашій області мають ендокринологів. Для деяких пацієнтів найближчий ендокринолог знаходиться у 150 км від них, тому є ризик, що пацієнти не зможуть вчасно відвідати ендокринолога та отримати електронний рецепт на інсулін. В перспективі від місяця до трьох ми розраховуємо, що всі пацієнти будуть внесені в електронну систему охорони здоров’я та отримають електронні рецепти на інсулін». 

Експерти радять пацієнтам з цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії, звертатися за направленням до сімейного лікаря та лікаря-ендокринолога вже зараз, щоб отримати необхідний електронний рецепт на препарати інсуліну.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED