Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пацієнти вимагають декриміналізації наркополітики в Україні

Пацієнти вимагають декриміналізації наркополітики в Україні5 грудня 2017 року у Києві відбувся захід, присвячений питанням гуманізації наркополітики в Україні, Drugpolicy Talk. На ньому обговорювалися питання морально-етичної та правової сторони контролю за вживанням наркотиків в Україні, а також тотальне недотримання законодавства у питанні доступу тяжкохворих пацієнтів до знеболюючих наркотичних засобів.

У заході взяли участь лідер Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежність Антон Басенко, члени Глобальної комісії з наркополітики професор Мішель Казачкін та Павел Бем,Пацієнти вимагають декриміналізації наркополітики в Україні голова Європейського моніторингового центру з наркотиків і наркозалежності доктор Жоао Кастро-Бранку Гоулао, директор Євроазійського інституту наркополітики Володимир Тимошенко, Асоційований директор з політики та партнерства Альянсу громадського здоров’я Павло Скала. Під час експертної дискусії вони обговорили проблеми наркополітики в Україні та надали свої рекомендації щодо її гуманізації й декриміналізації.

На сьогодні люди, які знаходяться під наркотичною залежністю в Україні, отримують не допомогу з боку держави, а переслідування. Вони постійно знаходяться під тиском правоохоронних органів, їх життєдіяльність криміналізується.

Пацієнти вимагають декриміналізації наркополітики в УкраїніУ надзвичайно складне становище потрапляють хворі на важкі недуги, через які вони вимушені постійно терпіти сильний біль. Перш за все це стосується онкохворих пацієнтів останньої стадії, яким уже неможливо допомогти нічим, крім своєчасного отримання адекватного знеболення. Проте, незважаючи на змінене і досить гуманне законодавство, лікарі й досі часто не прописують необхідні ліки, не видають рецепти на велику кількість препаратів, не призначають доступні таблетовані форми препаратів (наприклад, морфіну) замість ін’єкцій. Безліч медичних працівників залишаються байдужими до чужого болю, вони не розуміють важливості паліативної допомоги, адже кожна людина має право померти достойно, а не у справжніх тортурах від болю.

“Наркотики знищили багато життів, але неправильна наркополітика – ще більше!” – ці слова належать колишньому Генеральному секретареві ООН Кофі Аннану. Вони надзвичайно чітко і правильно окреслюють те, наскільки важливою є адекватно організована наркополітика для нормального життя суспільства.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED