Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Боротьба з ВІЛ в Україні – досвід українських та міжнародних експертів

Боротьба з ВІЛ в Україні – досвід українських та міжнародних експертів29 червня 2017 року в Києві відбувся саміт за участі авторитетних українських та світових експертів в області лікування ВІЛ/СНІД. Саміт було присвячено актуальним питанням медичної допомоги пацієнтам з ВІЛ/СНІДом зі спеціальним фокусом на забезпеченні безперервного лікування пацієнтів в умовах оптимізації схем антиретровірусної терапії (АРТ).

Саміт об’єднав понад 350 українських спеціалістів та експертів із Великої Британії, Південної Африки та Польщі. Відеозв’язок в режимі реального часу дозволив усім присутнім взяти активну участь у дискусії.

Особливу увагу було приділено розгляду систем організації лікування ВІЛ/СНІД у країнах, які пропонуються в якості моделі для України. Українські експерти разом з іноземними колегами пропонували та обговорювали найбільш прийнятні методики оптимізації АРТ в умовах обмежених ресурсів.

Міжнародні експерти надали свою оцінку щодо можливостей АРТ, а також приділили значну увагу етичним аспектам, пов’язаним з лікуванням ВІЛ/СНІД. 
Експерти дійшли висновку, що підхід, орієнтований на пацієнта, при якому користь для пацієнта та ефективність лікування ставиться на перше місце, є найбільш прийнятним для України.

«Україна обрала для себе підтримку стратегії UNAIDS Fast Track. Це означає, що ми, як країна, беремо на себе відповідальність дуже швидко охопити лікуванням всіх пацієнтів, які цього потребують. Сьогодні країна доклала величезних зусиль для того, щоб здійснити можливість забезпечення антиретровірусними препаратами абсолютно всіх пацієнтів через мережу служби СНІДу, яка продовжує розширюватись. І це веління часу, тому що головною стратегією для країни є пацієнт-орієнтований підхід на засадах охорони громадського здоров’я, де кожен пацієнт має право на негайний доступ до лікування. Для цього держава в два рази збільшила обсяг державного фінансування на закупівлю препаратів проти ВІЛ-інфекції та туберкульозу в порівнянні з попереднім роком. Досягнуті домовленості з проектом PEPFAR – спеціальною програмою президента США – про надання 37,5 млн доларів для забезпечення покриття заходів, передбачених Fast Track, а також подано заявку до Глобального фонду про надання допомоги на 2018‒2020 роки» ‒ зазначила Наталія Нізова, професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України, Генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Світлана Антоняк, науковий співробітник відділу вірусних гепатитів та ВІЛ/СНІДу ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», заслужений лікар України з понад 30-літнім стажем роботи, зауважила: «Україна, народ якої прагне до європейської інтеграції, вибрала шлях лікування, орієнтований на майбутнє, що відповідає європейським стандартам. В оновленому протоколі АРТ основним/рекомендованим буде лікування на основі інгібіторів інтегрази. При цьому слід вкрай уважно ставитись до  збереження у пацієнтів вірусної супресії, і не слід змінювати ефективну схему  АРТ лише через те, що вона не буде основною/рекомендованою, особливо якщо діюча схема має високий бар’єр до антиретровірусної резистентності. Лікар та пацієнт не повинні залишатися без вибору: схеми на основі посилених інгібіторів протеази та ненуклеозидних інгібіторів зворотної транскриптази ВІЛ залишаться в альтернативних режимах лікування».

Антон Позняк, доктор медицини, член Королівської колегії лікарів Великої Британії, обраний президент Міжнародної асоціації СНІДу (IAS) наголосив на необхідності приймати до уваги індивідуальні особливості пацієнта: «Переключення режиму АРТ за наявності вірусної супресії може бути прийнятним з багатьох причин, але повна оцінка співвідношення можливих ризиків та користі повинна бути проведена заздалегідь. Від заміни або спрощення терапії повинна бути клінічна користь для пацієнта».

Саміт з проблем ВІЛ/СНІД став масштабною подією для України. Питання подолання ВІЛ-інфекції в Україні сьогодні є надзвичайно актуальним і потребує уваги не тільки українських, а й міжнародних експертів. Обмін кращими практиками з іноземними колегами – це важливий крок для вдосконалення системи надання медичної допомоги людям, що живуть з ВІЛ, в Україні.

Саміт організовано Благодійним фондом Розвитку Інновацій Медицини “РІМОН” за підтримки Представництва компанії AbbVie. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED