Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ІІ «Український форум з охорони здоров’я ’16» визначив головні проблеми медичної галузі та окреслив шляхи їх вирішення

ІІ «Український форум з охорони здоров’я ’16» визначив головні проблеми медичної галузі та окреслив шляхи їх вирішення21 жовтня 2016 рокув готелі InterContinental Kyiv, за адресою м. Київ, вул. Велика Житомирська, 2А, відбувся ІІ Український форум з охорони здоров’я ’16. Організатор заходу – A7 CONFERENCES. На форумі обговорювалися такі важливі питання, як державна стратегія розвитку охорони здоров’я, взаємодія приватної та державної медицини, фармацевтична промисловість та медичні технології в Україні.

Склад учасників UkrainianHealthcareForumдійсно вражає. Це представники МОЗ, профільного комітету Верховної Ради України, керівники та головні лікарі успішних приватних клінік, делегати від Світового банку, місії USAID, American Intercontinental HealthcareGroup– загалом більше, як 500 делегатів із 23 країн світу.

Головне питання, навколо якого точилися дискусії на форумі, – як покращити систему охорони здоров’я нашої держави. Представник Світового банку Фон Зао зазначив, що його установа інвестує значні кошти в розвиток медицини України, сподіваючись на те, що інтереси пацієнтів будуть поставлені в центр усього процесу реформування галузі. 

Заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик зазначив, що уже з 2017 року Україна буде поступово переходити на страхову модель медицини, починаючи з первинної ланки. Пан Ілик сказав наступне: «За опитуваннями суспільної думки українців, проблеми охорони здоров’я займають третє місце у рейтингу найгостріших, поступаючись лише антитерористичній операції на сході країни та корупції в судовій владі». Заступник міністра оголосив зміну фокусу галузі з лікування на превентивну медицину. Також Роман Ілик анонсував початок створення уже з наступного року електронних карток пацієнтів та їхнього єдиного реєстру.

Одна з ключових тез виступу Михайла Радуцького, радника голови КМДА та президента клініки «Борис», полягає у тому, що не потрібно вигадувати свою власну систему охорони здоров’я, а визначитися з тим, яку ми візьмемо на озброєння з уже існуючих. Обрану систему обов’язково слід зафіксувати в урядовій концепції розвитку галузі і неухильно проводити реформи саме відповідно до основних її постулатів.

Стаття 49 Конституції України гарантує нам безкоштовну медицину, але насправді це далеко від реальності. За словами Фон Зао, в Україні 7% від ВВП витрачається на охорону здоров’я, при цьому лише 50% відшкодовується державою, решта – пацієнтами. Затрати високі, а результати низькі. За період незалежності українців стало на цілих 10 млн. менше. Влучними є слова Сократа, озвучені на форумі Президентом Національної академії медичних наук України Віталієм Цимбалюком: «Здоров’я не все, але все без здоров’я ніщо». Тож головне завдання для медичної галузі в Україні сьогодні – досягти того, щоб стати бюджетоутворюючою, а не бюджетовитратною. Наслідком цього обов’язково стануть якісні та доступні медичні послуги для населення.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED