Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які новації очікувати онкологічним пацієнтам у сфері забезпечення безоплатною діагностикою та лікуванням?

Які новації очікувати онкологічним пацієнтам у сфері забезпечення безоплатною діагностикою та лікуванням?Попри повномасштабну війну держава продовжує розширювати доступ українців до безоплатних діагностики та лікування онкологічних хвороб. 
 
Так 5 травня відбувся онлайн брифінг Медичних закупівель України, де були висвітлені новації у діагностиці та лікуванні онкологічних хвороб, що очікуються у найближчі роки.
Також було розглянуто ситуацію з лікуванням раку в Україні на поточний момент, застосування ядерної медицини для діагностики онкозахворювань, доступ пацієнта до інформації стосовно ліків та нові підходи до забезпеченості лікарень медичними товарами, в тому числі для пацієнтів з онкологією.
 
Спікерами брифінгу виступили Едем Адаманов, генеральний директор Медичних закупівель України (МЗУ), Катерина Некрасова, заступниця гендиректора з управління клієнтським досвідом та міжнародної взаємодії МЗ та Максим Палій, в.о. керівника клініки радіології ДНП «Національний інститут раку».
 
Брифінг розпочав генеральний директор МЗУ, Едем Адаманов. Він розповів яке саме безоплатне лікування онкологічних захворювань доступне для українців та яка роль медичних закупівель у цьому.
Так за словами Адаманова роль МЗУ полягає у забезпеченні процесу від збору потреб до поставки лікарських засобів в медичний заклад з наступним їх безплатним забезпеченням пацієнтів.
 
Сьогодні до безоплатних ліків відносять понад 200 унікальних позицій, як у дорослій, так і у дитячій онкології. Бюджет 2024  року на закупівлю ліків та медичних виробів для дітей та дорослих з онкологією становить 2,3 мільярда. 
 
Також було акцентовано на появі нової можливості, а саме за кошти державного бюджету укладати довгострокові договори, у випадку з онкологією на 3 роки.

"Якщо ми говоримо про онкологію, то це трирічні контракти, і ми чесно вважаємо це величезною перемогою, тому що це знижує ризик переривання лікування. Пацієнти завжди матимуть доступ до лікування", - сказав він. 
Адаманов уточнив, що, згідно з трирічними контрактами, щорічно обиратимуть ту кількість лікарських засобів, яка доступна в межах фінансування.

Також це зменшує дефіцит ліків та забезпечує безперебійний доступ до лікування пацієнтів. Також зменшуються адміністративні витрати. Так якщо раніше проводилися тендери кожного року з можливим оскарження цих процедур, існували ризики затримки постачання лікування для пацієнтів. 

Окремо постало питання чи планує держава окрім ліків закупляти медичне обладнання для лікування онкологічних хвороб? Держава інвестує достатньо багато коштів у медичне обладнання. Незабаром Національний інститут раку, враховуючи свою готовність поповниться лінійним прискорювачем. Водночас в інших регіонах України також є медзаклади, які вже готові до прийому обладнання.

Перші з 15 закуплених у 2023 році за кошти держбюджету лінійних прискорювачів буде поставлено наприкінці червня.

За словами Максима Палія, в.о. керівника клініки радіології ДНП «Національний інститут раку», в Україні є комплексна проблема з наданням саме променевого лікування. Тобто в деяких регіонах країни хворі опромінюються все ще неякісно. ПЕТ-КТ в країні дуже мало, близько 5. Звідси й випадки незадовільного результату лікування, що впливає на якість життя хворого.
 
Щодо комп’ютерних томографів, то в Україні даний тип діагностики доступний в широкому доступі. А в деяких регіонах є досить сучасні пристрої. 

Також було відзначено, що більшість радіологічних установ використовує європейські протоколи лікування. А основними ж методами контролю лікування відбувається за допомогою КТ, УЗД, МРТ та ПЕТ-КТ, щодо останнього, то на жаль з чергою на три місяці. 

Доступність ліків у лікарні для пацієнтів

Для пацієнтів в доступності є сайт МЗУ, де він може перевірити поведені закупівлі, ознайомитися з поширеними питаннями чи подати запит. Катерина Некрасова розповіла детальніше про сайт МЗУ та акцентувала саме на каталозі безоплатних ліків та мед виробів. Якщо для певної лікарні відсутній необхідний для пацієнта мед виріб чи лікарський засіб, можливо провести перерозподіл з іншим медичним закладом, де ці ліки є в наявності. Це відбувається саме на рівні лікарень в офіційному порядку, а не пацієнта.

Рівномірний доступ пацієнтів до лікування онкології

За словами Некрасової під час повномасштабного вторгнення вдалося змінити механізм розподілу ліків. На це вплинув фактор міграції пацієнтів. Так протягом трьох місяців відбувається моніторинг медичного закладу на рахунок темпу споживання того чи іншого препарату. При інтенсивному використанні просто відбувається довезення засобів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED