Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Поява інноваційного препарату для запобігання ВІЛ в Україні

Поява інноваційного препарату для запобігання ВІЛ в УкраїніІнноваційний препарат для запобігання ВІЛ, який застосовується внутрішньом'язово вже доступний в Україні. Ця терапія на основі препарату каботегравір тривалої дії (CAB-LA) призначена для осіб із високим ризиком ВІЛ-інфекції.

У контексті пілотного проєкту, каботегравір тривалої дії буде доступний для пацієнтів з групи ризику у двох медичних установах у Києві та Львові. Зараз проходить процедура реєстрації препарату.
 
«Доконтактна профілактика є одним з доказових методів контролю за ВІЛ-інфекції у світі. За останні три роки кількість людей, які отримують доконтактну профілактику в Україні зросла втричі. Україна була обрана однією з пʼяти країн, пріоритетних для розширення доступу до ін’єкційної форми доконтактної профілактики – каботегравіру тривалої дії»,
– зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У 2022 році Всесвітня організація охорони здоров'я включила цей препарат до рекомендацій з доконтактної профілактики, а до цього, 20 грудня 2021 року, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило його.

Відзначається, що доконтактна профілактика (ДКП) та антиретровірусна терапія (АРТ) є одними з ключових засобів контролю над ризиком передачі вірусу та зниження захворюваності та смертності, пов'язаних з ВІЛ-інфекцією, серед людей, які живуть із ВІЛ.

Поява препарату тривалої дії (CAB-LA) в Україні дозволить розширити доступ та охоплення послугами з ДКП для осіб із високим ризиком інфікування ВІЛ, а також профілактики ВІЛ-інфекції. Надання препарату CAB-LA разом із таблетованими формами ДКП (TDF/FTC) підвищує доступність ДКП та надає можливість вибору між регулярним пероральним прийманням медикаментів і ін'єкційним варіантом довгої дії.

Національна програма з ДКП дозволяє безплатно забезпечити антиретровірусними препаратами людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED