Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: як проводитиметься конкурс до Ради громадського контролю при НСЗУ?

Громадська рада забезпечує контроль за діяльністю НСЗУ та представляє інтереси пацієнтів.Рада громадського контролю (РГК) — це колегіальний консультативно-дорадчий орган, що створено для забезпечення прозорості та контролю за діяльністю Національної служби охорони здоровʼя (НСЗУ) у сфері реалізації Програми медичних гарантій. Громадська рада забезпечує контроль за діяльністю НСЗУ та представляє інтереси пацієнтів.

Уряд прийняв зміни до постанови, які були напрацьовані та запропоновані   Національною службою здоров’я спільно із проєктом USAID Health Reform Support (HRS) з метою удосконалення механізму проведення відкритого конкурсу з формування та подальшої роботи РГК. Постанова пройшла антикорупційну експертизу НАЗК та ряд інших погоджень з центральними органами виконавчої влади.
Основні зміни:
  • Збільшення терміну повноважень членів РГК від 2 до 3 років.
Перехід до особистого членства в РГК замість переобрання усієї громадської ради кожних два роки та введення планової ротації членів ради за допомогою механізму жеребкування. Планова ротація передбачає щорічне оновлення 1/3 частини від загальної кількості членів ради. 
 
Відтак, членів РГК, які підлягають плановій ротації, визначатимуть шляхом жеребкування на засіданні громадської ради. 
  • Введено прозорий механізм залучення осіб до складу комісії з обрання членів РГК, у тому числі із можливістю залучення зовнішніх експертів  — фізичних осіб, які не є працівниками НСЗУ або МОЗ, прямо чи опосередковано не пов’язані з медичним обслуговуванням населення. Зовнішній експерт повинен мати: профільну освіту, професійні навички, галузевий досвід. 
Встановлено єдині вимоги до кандидатів у члени РГК, зокрема:
  • не належати до кола осіб, визначених частиною третьою статті 7 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»;
  • мати вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня. При цьому перевага надається кандидатам зі спеціальностями галузей знань «Охорона здоров’я», «Управління та адміністрування», «Публічне управління та адміністрування», «Право», «Соціальні та поведінкові науки» (спеціальність «Економіка»);
  • мати досвід роботи не менш як три роки за однією або кількома спеціальностями із зазначених вище галузей.
Додатково внесено зміни, які регламентують етапи конкурсу з формування РГК, забезпечують прозорий відбір кандидатів у її члени, визначають основні завдання та функції РГК при НСЗУ, встановлюють права та чіткий порядок роботи. 
Протягом одного місяця НСЗУ розпочне процедуру проведення відкритого конкурсу з формування нового складу РГК. Про подальші кроки буде повідомлено на офіційних інформаційних ресурсах НСЗУ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED