Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: розвінчання міфів стосовно інтернатури – 2024

МОЗ: розвінчання міфів стосовно інтернатури – 2024Винесення на громадське обговорення проєкту змін до чинного Положення про інтернатуру, що спрямовані на комплексне вдосконалення чинної моделі, спричинило велику кількість маніпуляцій і неправдивої інформації. 

Сьогодні МОЗ спростувало найпоширеніші з міфів, якими супроводжується процес дискусії:
1. СТУДЕНТИ, ЯКІ НАВЧАЛИСЯ КОШТОМ ДЕРЖБЮДЖЕТУ, ПІД ЧАС РОЗПОДІЛУ НЕ ЗМОЖУТЬ ОБРАТИ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 
ПРАВДА:  Всі випускники, незалежно від форми навчання, зможуть самостійно обрати спеціальність, регіон і заклад охорони здоровʼя для проходження інтернатури з-поміж наявних вакансій. Чим вищий рейтинговий бал випускника, тим ширші можливості вибору він матиме.
Рейтинговий бал залежить від того, як навчався студент протягом 6 років та як склав іспит КРОК-2.
 
2. УСІ БУДУТЬ «ЗАСЛАНІ» СІМЕЙНИМИ ЛІКАРЯМИ В СЕЛА
ПРАВДА: Пропозиції щодо місця працевлаштування та проходження інтернатури за обраною спеціальністю міститимуть всі лікувальні заклади України, в яких є вакантні посади. Ніхто нікого не відправлятиме у «заслання», адже кожен студент відповідно до свого рейтингу самостійно обиратиме спеціальність і місце проходження інтернатури. Студенти, які навчалися за державним замовленням, можуть відмовитись від участі в розподілі й взяти у ньому участь наступного року. Крім того, якщо випускнику не вистачить рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності за результатами розподілу, він зможе її отримати після проходження інтернатури шляхом навчання на циклі спеціалізації.
 
3. ВИБІР МІСЦЯ ІНТЕРНАТУРИ ЗВ’ЯЗУЄ СТУДЕНТОВІ РУКИ У ВИБОРІ МАЙБУТНЬОГО МІСЦЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ
ПРАВДА: Вибір медзакладу для проходження інтернатури не означає, що інтерн проведе там весь час. Навчання відбувається відповідно до програми підготовки в інтернатурі й має передбачати ротацію між різними відділеннями та різними закладами для здобуття всіх необхідних знань та навичок, передбачених програмою інтернатури. 
До випускників 2024 року не застосовуватиметься трирічне відпрацювання після проходження інтернатури. Водночас держава забезпечить кожного лікаря-інтерна першим місцем роботи й за бажання він або вона може пристати на пропозицію.
 
4. ПРАВИЛА РОЗПОДІЛУ НА ІНТЕРНАТУРУ БУЛИ ІНШИМИ, КОЛИ НИНІШНІ ВИПУСКНИКИ ВСТУПАЛИ ДО ЗВО
ПРАВДА: Випускники 2024 року вступали на навчання у 2018 році. Тоді (з 1996 до 2021 року) діяло попереднє Положення про інтернатуру та Порядок працевлаштування випускників (з 1997 до 2022 року). Вони передбачали право самостійного працевлаштування лише у виняткових випадках. Чинне Положення про інтернатуру, затверджене 2021 року, дозволяє студентам бюджетної й контрактної форми навчання брати участь у розподілі на «бюджетну» інтернатуру й обрати спеціальність і місце проходження інтернатури з переліку, сформованого відповідно до кадрових потреб поточного року.
 
Кожен студент відповідно до свого рейтингу самостійно обиратиме спеціальність і місце проходження інтернатури. Студенти, які навчалися за державним замовленням, можуть відмовитись від участі в розподілі й взяти у ньому участь наступного року. Студенти бюджетної форми навчання не можуть обрати місце проходження інтернатури в закладах, які не подали до МОЗ кадрові потреби.
 
Таке право було надане тимчасово у 2022-2023 роках після початку повномасштабної війни, адже держава мала труднощі у забезпеченні повного обсягу фінансування та необхідної кількості вакантних посад для кожного випускника. Війна триває, проте медична система навчилася функціонувати за таких умов і повернулася до чинних правил. 
 
5. МОЗ ЗМУШУЄ ІНТЕРНІВ ПРАЦЮВАТИ ЗА МІНІМАЛЬНІ ЗАРПЛАТИ
ПРАВДА:  Заклади охорони здоров’я комунальної та державної форм власності, які є надавачами медпослуг за програмою медичних гарантій та в яких є посади лікарів-інтернів, матимуть підтримку від Національної служби здоров’я України. Для цього їм потрібно буде підписати з НСЗУ договір за пакетом «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів».
МОЗ не впливає на рівень зарплати інтерна. Проте він не обмежується мінімальною платнею, а залежить від керівника закладу та професійних обовʼязків, які делегують інтерну.
 
6. ОНОВЛЕННЯ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ІНТЕРНАТУРУ ЗМЕНШУЮТЬ КІЛЬКІСТЬ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ДЛЯ ІНТЕРНАТУРИ
ПРАВДА: Кількість спеціальностей не зменшується, навпаки – у 2024 році до 23 спеціальностей додається ще одна – «Судово-медична експертиза». Термін підготовки – два роки. Водночас МОЗ опрацьовує можливість зміни термінів підготовки за наявними спеціальностями й поступово змінюватиме їх, відповідно до європейських стандартів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED