Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Доплачування лікарям за показниками вакцинації: деталі законопроєкту

Доплачування лікарям за показниками вакцинації: деталі законопроєктуУ Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо інформування про профілактичні щеплення та здійснення виплат лікарям за високі результати охоплення щепленнями (№6333).
 
Детальніше з текстом законопроєкту можливо ознайомитися на сайті парламенту.
 
Законопроєктом пропонується встановити, що лікар, який надає первинну медичну допомогу, здійснює інформування пацієнтів, з якими укладено декларацію, про ефективність та безпечність профілактичних щеплень, механізм їх дії, медичні протипоказання, можливі побічні реакції, наслідки відмови від профілактичного щеплення тощо.
Інформування пацієнтів, з якими не укладено декларацію, та загальне інформування населення також здійснюється органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, через відповідний контакт-центр.
 
Відмічається, що інформування пацієнта здійснюється з дотриманням принципів правдивості, повноти, точності та доступності інформації, професійності та неупередженості особи, що здійснює інформування. Зміст та послідовність основних етапів інформування встановлюється органом виконавчої влади, що забезпечує формування держполітики у сфері охорони здоров'я.
 
При цьому, цей орган виконавчої влади проводить спеціальну підготовку, забезпечує належний професійний рівень осіб, які здійснюють інформування, організовує ознайомлення з нормативно-правовими актами щодо щеплення, здійснює нагляд, моніторинг та оцінку інформування, забезпечує необхідними матеріалами осіб, які здійснюють інформування, організовує та забезпечує проведення заходів безперервного професійного розвитку для лікарів щодо профілактичних щеплень.
 
Також законопроєктом передбачено, що у випадку досягнення встановлених Кабінетом міністрів України показників проведених профілактичних щеплень пацієнтів, з якими укладено декларацію, лікарю виплачуються відповідні одноразові додаткові грошові виплати у розмірі до 300% посадового окладу з урахуванням обов'язкових доплат та надбавок.
 
У пояснювальній записці до законопроєкту, зокрема, зазначається, що низький рівень обізнаності є передумовою до легковірного сприйняття негативної неперевіреної інформації про наслідки щеплень, яку періодично публікують у ЗМІ та соціальних мережах.
 
"Як наслідок, рівень вакцинації від COVID-19 в Україні стабільно залишається найнижчим в Європі та одним із найнижчих у світі, в окремих регіонах відбуваються спалахи поліомієліту, а стабільно низький рівень вакцинації від кору спричиняє найвищі показники цього захворювання в Україні серед інших держав світу", - йдеться в тексті.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED