Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як безоплатно діагностувати та лікувати рак у чоловіків? Пояснення НСЗУ

Як безоплатно діагностувати та лікувати рак у чоловіків? Пояснення НСЗУВ Україні рак простати четвертому місці після раку органів дихання, кишківника і шлунку. 

Тому НСЗУ відзначила, де і як чоловікові пройти профілактичний огляд на рак.
 
Діагностика та лікування раку в Україні безоплатні — за пацієнта платить Національна служба здоров’я. Програма медичних гарантій повністю покриває послуги підтримки чоловічого здоров’я: від профілактичних оглядів у сімейного лікаря до лікування раку простати у спеціалізованих медичних закладах.
 
“За даними електронної системи охорони здоров’я, У 2021 році обстеження в уролога пройшли 384 тис. пацієнтів. Всього направлено до спеціалістів цього профілю 816 тис. пацієнтів. 
Послуги у медзакладах, які мають відповідний контракт з НСЗУ, за направленням безоплатні: медичний огляд у лікаря, дослідження та аналізи. Наприклад, ультразвукове дослідження простати, ректальне цифрове дослідження, біопсія. Тобто, вся основна діагностика”,— розповідає Дмитро Самофалов, т.в. о. Голови НСЗУ. 
 
Як безоплатно пройти профілактичний огляд та записатися до лікаря? 
  1. Почати слід із декларації з лікарем первинної ланки: сімейним лікарем (терапевтом). Саме сімейний лікар слідкує за загальним станом здоров’я пацієнтів та проводить профілактичні огляди. Необхідно терміново звернутися до свого лікаря, коли виникають перші ознаки раку простати, Наприклад, проблеми з сечовипусканням, біль у спині, стегні чи тазу. Лікар оцінить симптоми та за потреби призначить аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген). Цей аналіз є одним зі скринінгових досліджень для виявлення раку простати й входить до переліку безоплатних лабораторних досліджень на первинній ланці.
  2. За потреби сімейний лікар або терапевт випише направлення до уролога. Для пацієнтів, які звернулися до фахівця з направленням від сімейного лікаря, прийом безоплатний. 
  3. Шукати медичний заклад, де можна пройти обстеження в уролога, необхідно на сайті НСЗУ. Аналітична панель “Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг”. Обирайте свою область та населений пункт, у полі “Напрям” — “Амбулаторні послуги загального профілю в Україні”. Карта покаже зручний для вас медичний заклад.
  4. Вузькопрофільний фахівець (уролог) або сімейний лікар за потреби випише направлення на ранню діагностику новоутворень. Наприклад, УЗД простати, ректальне цифрове дослідження, біопсію тощо. Пройти ці дослідження безоплатно пацієнт може у закладах, що мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу. А також мають необхідне обладнання та фахівців у штаті.
  5. Крім того, у Програмі медичних гарантій виділено шість пріоритетних досліджень для ранньої діагностики онкології які є повністю безоплатними для пацієнта (колоноскопія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія)
Для пацієнта безоплатними є: сама процедура з анестезією; гістологічне дослідження взятого матеріалу за потреби; аналіз та опис результатів дослідження. 
Пройти їх безоплатно пацієнт може у тих закладах, що підписала з НСЗУ договір на відповідний пакет.
 
У разі виявлення новоутворення, шляхи розвитку ситуації можуть бути різними, все залежить від стану пацієнта. Від активного спостереження без втручань до лікування медикаментами, хірургічного втручання та променевої чи хімієтерапії. Якщо лікар буде вважати за потрібне, він випише направлення до лікаря-онколога.
 
Пам'ятайте, що профілактичні огляди дозволяють виявити онкологію на ранніх стадіях і підвищують шанси на одужання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED