Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні медсестри зможуть проводити вакцинацію без залучення лікаря: деталі

В Україні медсестри зможуть проводити вакцинацію без залучення лікаря: деталіВ Україні планують дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», в окремих випадках приймати рішення про  щеплення без участі лікаря.

Запропоновані зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, що особливо актуально в період пандемії COVID-19 та підйому інших гострих респіраторних інфекцій, зокрема грипу, коли завантаженість медичного персоналу дуже висока, покращать доступність до захисту від вакциноконтрольованих інфекцій. 
 
Здійснення щеплень молодшим медичним персоналом без участі лікаря, є стандартною медичною практикою в багатьох країнах світу. Так, в США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право здійснювати вакцинацію мають не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають медичних студентів.
 
До здійснення щеплень в Україні будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть  спеціальну  підготовку з організації й техніки проведення щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо). 
 
Також передбачено, що за особою залишається право вибору  –  погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися на консультацію до лікаря перед вакцинацією. Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED