Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи можливо нещеплених працівників відстороняти від роботи? Коментарі очільника МОЗ

Чи можливо нещеплених працівників відстороняти від роботи? Коментарі очільника МОЗНаказ МОЗ визначає перелік професій, у межах яких працівники повинні обов'язково вакцинуватися. Відповідно, нещеплені роботодавці мусять відсторонювати від роботи.
 
Наразі документ проходить погодження в усіх органах влади та реєстрацію в Мін'юсті. А після цього, як розповів журналістам міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, стане обов'язковим до виконання.
 
Глава Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко під час зустрічі з журналістами вчора, 29 вересня пояснив, що поняття примусової та обов'язкової вакцинації слід розрізняти.
 
Так МОЗ може визначити перелік професій, посад і виробництв, де певні щеплення проти інфекційних хвороб стануть обов'язковими. Але вакцинація не буде примусовою – якщо людина, яка за професією потрапила у цей перелік, не захоче щепитися, то вона просто не матиме права працювати.
 
“Якщо вакцинація обов'язкова, то роботодавець зобов'язаний відсторонити від робочого процесу людину, яка не вакцинована”, – сказав щодо цього Ляшко.
 
За словами Ляшка, наразі уряд визначив вакцинацію проти COVID-19 для певних професій "за результатами дискусій".
 
“Ми зупинилися на освітянах усіх рівнів, на працівниках міністерств та інших органів виконавчої влади й місцевих адміністрацій”, – уточнив міністр.
 
Наказ МОЗ, який визначає цей перелік, проходить процедуру погодження в усіх органах влади та реєстрацію в Мін'юсті. Міністр освіти Сергій Шкарлет додав, що "всі заклади освіти, вищої освіти, наукові установи – у цьому переліку".
 
Також очільник МОЗ підкреслив, що в Україні вже є достатньо великий відсоток медичних працівників, які зробили щеплення проти коронавірусної інфекції. Міністр пояснив, що відсторонення від роботи нещеплених лікарів спричинить обмеження доступу до медичної допомоги.  Однак Ляшко не виключив, що в перспективі  медиків також можуть внести до переліку тих осіб, які підлягають обов’язковій вакцинації. 
 
Далі уряд визначить дату, з якої наказ набуде чинності, щоб роботодавці та працівники могли заздалегідь підготуватися. Після реєстрації наказу уряд розробить та оприлюднить порядок його застосування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED