Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Регулювання допоміжних репродуктивних технологій: прийняття законопроєкту

Регулювання допоміжних репродуктивних технологій: прийняття законопроєкту Проєкт закону регламентує лікувальні програми допоміжних репродуктивних технологій, зокрема методом сурогатного материнства, визначає умови та порядок донації репродуктивних клітин, умови кріоконсервації, зберігання та використання репродуктивних клітин, ембріонів і тканин.
 
На громадське обговорення ВРУ запропонувала проєкт Закону України «Про допоміжні репродуктивні технології», який має унормувати механізм, порядок та умови проведення лікувальних програм допоміжних репродуктивних технологій.
 
«Частина наших громадян позбавлена можливості реалізувати своє право на батьківство з медичних причин, а саме через безпліддя (нездатність зрілого організму до запліднення). За статистикою, в Україні частота жіночого безпліддя сягає до 60%, а чоловічого — до 40%. Проблема безпліддя широко поширена у всьому світі, тому з метою її вирішення лікарями були розроблені новітні методики лікування безпліддя — допоміжні репродуктивні технології», — йдеться у пояснювальній записці до документа. 
 
Однак в Україні, наголошують автори проєкту Закону, досі на законодавчому рівні не визначено багато термінів та понять, як-от: 
  • сурогатна (замінна) матір, сурогатне (замінне) материнство;
  • генетичні батьки;
  • донація ооцитів, донор репродуктивних клітин, донор-родич, донор ембріона, донор репродуктивних клітин (гамет);
  • інсемінація, екстракорпоральне запліднення;
  • кріоконсервація репродуктивних клітин тощо.
Поза законом залишається доля заморожених репродуктивних клітин (зокрема ембріонів), оскільки відсутня процедура та порядок розпорядження замороженими (кріоконсервованими) репродуктивними клітинами у випадку, наприклад, розлучення подружньої пари, якій належать ембріони, або смерті особи, що залишила свої заморожені репродуктивні клітини. 
 
Не унормованими також залишаються питання про: 
  • вікові межі для осіб, яким можуть бути проведені ДРТ;
  • застосування ДРТ незаміжнім жінкам та неодруженим чоловікам;
  • правовий статус донорів репродуктивних клітин (яйцеклітин, еякулята), зокрема право донорів на фінансову компенсацію та порядок її виплати;
  • транспортування репродуктивних клітин.
 Чинне українське законодавство не регулює також застосування ДРТ окремим категоріям осіб, як-от онкохворі чи ВІЛ-інфіковані. Усі ці та інші питання намагаються унормувати автори нового законопроєкту.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED