Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ковідний сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію: МОЗ пояснило різницю

Ковідний сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію: МОЗ пояснило різницюЗаклади охорони здоров’я за потреби видають міжнародне свідоцтво про вакцинацію особам, які отримали другу дозу вакцини проти COVID-19. Що це за документ та чим він відрізняється від ковідного сертифіката, МОЗ розповіло на своїй фейсбук-сторінці.
 
Не слід плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з «імунними паспортами» чи «ковідними сертифікатами», які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття, наголошують у МОЗ. 
 
Так міжнародне свідоцтво про вакцинацію може знадобитися для пред’явлення під час перетину державного кордону тих країн, які визнаватимуть це свідоцтво. Його форма вже затверджена, тож цей документ можуть видавати всі заклади охорони здоров’я, підключені до електронної системи охорони здоров’я. Свідоцтво можуть отримати громадяни, які повністю вакциновані проти коронавірусної хвороби. Однак воно буде дійсним лише за умови, що введена вакцина схвалена до екстреного застосування ВООЗ. 
 
За бажанням особи можливо видати свідоцтво: одразу після щеплення другою дозою вакцини або останньою — для кількадозних вакцин пізніше, якщо пацієнт звернеться до свого лікаря — тоді заповнюється свідоцтво на основі даних про щеплення, внесених до електронної системи охорони здоров’я Міжнародне свідоцтво має паперову форму. 
 
Заповнення відбувається англійською або французькою мовою, а додатково також українською мовою. За потреби й за запитом людини заклад має надрукувати та оформити документ згідно з міжнародними вимогами. Свідоцтво містить персональні дані пацієнта, а також інформацію про вакцинацію (назва вакцини, дата вакцинації тощо). Документ засвідчується офіційним штампом закладу охорони здоров’я та підписом лікаря. Також свідоцтво підписує пацієнт або його уповноважений представник. Термін дії свідоцтва — один рік. За потреби його можна буде продовжити. 
 
Щодо форми ковідного сертифіката (його ще називають ковідним паспортом, зеленим сертифікатом тощо), то в Україні вона ще не затверджена. Нині її розробляють з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ та планують запустити з 1 липня 2021 року. МОЗ має намір зробити 2 версії ковідного сертифіката: внутрішній — для користування всередині країни зовнішній — для виїзду за кордон.
 
Ковідний сертифікат видаватимуть як в електронній, так і в паперовій формі. Паперову можна буде отримати в закладах охорони здоров’я, а електронну — через «Дію». Документ міститиме QR-код та інформацію не лише про вакцинацію, а й про негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19. 
 
«Через те, що міжнародні вимоги до такого сертифікату ще не затверджені, його формат може модифікуватися, щоб він відповідав вимогам ЄС та ВООЗ», — попередило МОЗ. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED